Az emberek kétharmada fél attól, hogy a rezsiszabályok változása őt is érinti

Szerző: Aradi Péter
2022.08.23. 08:28

A kétharmad közeli érintettségi arány jóval nagyobb, mint a témába vágó legpesszimistább szakértői becslés.

Az emberek kétharmada fél attól, hogy a rezsiszabályok változása őt is érinti

A háztartások kétharmada tart az áram- és gázfogyasztással kapcsolatos tehernövekedéstől, miközben a kormány korábban azt kommunikálta, hogy a rezsiszabályok augusztusi módosítása, csak a háztartások 25-25%-át fogja érinteni.

A GKI és a Masterplast közös kutatási eredményei alapján leginkább a családi házak és a 100 négyzetméter feletti ingatlanokban élők, a kisvárosi és községi lakosok, valamint a gyereket nevelő családok tartanak a drágulástól, írja a Portfolio. A megkérdezettek pedig átlagosan havi

27 ezer forint tehernövekedésre számítanak.

Ahogy a lap emlékeztet, a rezsicsökkentés augusztustól érvényes új szabályainak bejelentésekor a kormány azt közölte, hogy az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió számít átlagfogyasztásúnak, vagy az alattinak, azaz havi szinten 210 KWh, éves szinten 2523 KWh óra alatt fogyaszt, ami 25%-os arány.

Azt is közölték, hogy a gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti, azaz havi 144 m3-t, éves szinten 1729 m3-t fogyaszt, ami szintén a fogyasztók 25%-os aránya.

A kormány által kommunikált 25-25%-os érintettséghez képest

egészen más eredmények jöttek ki

az augusztus 3. és 12. között 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív minta alapján, azután, hogy rengetegen ténylegesen utánaszámoltak a saját múltbeli fogyasztásuknak.

 A felmérés szerint ugyanis

a megkérdezettek 66%-a gondolja úgy,

hogy a rezsicsökkentési szabályok módosítása érinteni fogja családját.

A kétharmad közeli érintettségi arány jóval nagyobb, mint a témába vágó legpesszimistább szakértői becslés – jegyzi meg a GKI.

E kissé túlzónak tűnő lakossági értékelés kialakulásához vélhetően hozzájárul, hogy a téma felmerülése óta uralja a hazai médiát, lényegében alig van olyan nap, hogy valamilyen ezzel kapcsolatos új információ ne kerülne napvilágra, egyelőre nagy a bizonytalanság. S mivel a lakosság egy részének mindennapi életét

durván befolyásoló fejleményről van szó,

az ez iránti felfokozott érdeklődés (és idegeskedés) nagyon is érthető – fogalmaz kutatási összefoglalójában a GKI.

NYITÓKÉP: stevepb / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek