Hivatalos: Oroszország és Kína is ott lesz a novemberi G20-as csúcstalálkozón

2022.08.19. 10:00

Nem is akárhol lesz a találkozó.

Hivatalos: Oroszország és Kína is ott lesz a novemberi G20-as csúcstalálkozón

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is megerősítette, részt vesznek a G20-ak novemberi, Bali szigetén tartandó csúcstalálkozóján - írta meg az Al Jazeera.

A novemberi csúcstalálkozó lesz az első alkalom, hogy Putyin, Hszi és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke személyesen találkozik azóta, hogy Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, ami szankciókat váltott ki a nyugati országok, valamint két G20-tag, Japán és Dél-Korea részéről.

Kína nem ítélte el a támadást vagy csatlakozott a szankciókhoz, sőt Peking és Moszkva a háború kitörése után nem sokkal "határok nélküli" partnerséget jelentett be.

A Kreml közleményben tudatta, hogy Putyin és Joko Widodo indonéz elnök csütörtökön telefonbeszélgetés keretében megvitatták a G20-csúcstalálkozó előkészületeit, anélkül, hogy megerősítették volna, hogy az orosz vezető részt vesz. Egy másik, a helyzetet ismerő tisztviselő a Bloombergnek azt mondta, hogy Putyin személyesen tervezi a találkozón való részvételt.

A bali utazás jelentős lépés lenne Kína részéről is, tekintve, hogy Hszi a világjárvány 2020 eleji kezdete óta először utazna Kínán kívülre.

Kína továbbra is fenntartja a szigorú járványügyi korlátozásokat, amellyel szinte teljesen lezárta határait. Emellett Hszi arra készül, hogy a kormányzó Kommunista Párt kongresszusán, amelyre várhatóan október végén vagy november elején kerül sor, újra megválasztásra kerül és - a párt történetében elsőként - megkezdheti a harmadik ciklusát.

A kínai tisztviselők a Wall Street Journal szerint egy délkelet-ázsiai találkozót is terveznek Xi és Joe Biden amerikai elnök között, aki szintén részt vesz majd a Balin tartandó csúcstalálkozón.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek