Tajvan őszinte háláját fejezte ki az Egyesült Államoknak

Szerző: Aradi Péter
2022.08.13. 15:24

A nyilatkozat a Fehér Ház egy nappal korábbi állásfoglalására reagált.

Tajvan őszinte háláját fejezte ki az Egyesült Államoknak

A tajvani külügyminisztérium augusztus 13-án, szombaton kiadott nyilatkozatában „őszinte háláját” fejezte ki az Egyesült Államoknak, amiért

konkrét lépésekkel segíti

a Tajvani-szoros és a térség biztonságának megőrzését.

Caj Jing-ven tajvani elnök már csütörtökön is azt mondta, hogy bár nem csökkent a Pekingből érkező fenyegetőzés mértéke, de hála Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatásának, a sziget körüli kínai hadgyakorlat hevessége csillapodni látszik.

Kurt Campbell, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának dél-kelet-ázsiai ügyekért felelős koordinátora még augusztus 12-én, pénteken kifejtette, hogy Kína „túlreagálta” Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatását.

Mint írtuk, Pelosi tajvani látogatása feldühítette Kínát, amely

sajátjának tekinti az önigazgatású szigetet,

és válaszul először ballisztikus rakétákat indított Tajpej fölött, valamint megszakította a Washingtonnal folytatott párbeszéd egyes irányvonalait.

A kommunista győzelemmel végződő polgárháború után, 1949-ben a jobboldali erők a szigetre menekültek, amelyet hivatalosan ma is Kínai Köztársaságnak hívnak, és ők is egész Kína képviseletére tartanak igényt.

Ezt az ENSZ 1971-ig elismerte, ám akkor már az Egyesült Államok is beleegyezett, hogy a világszervezetben és a Biztonsági Tanácsban Peking vegye át az ország mandátumát.

Pelosi 25 éve a legmagasabb rangú amerikai vendég volt a szigetországban. A látogatással egyébként Biden elnök sem értett egyet, aki úgy fogalmazott: „Ez az utazás a jelen helyzetben nem jó ötlet”.

NYITÓKÉP: Hugo_ob / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek