Szerb lobogó alatt toboroznak az orosz hadseregbe

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.12. 08:35

Különös szórólapok jelentek meg, amelyek elvileg az orosz fegyveres erőkhöz való csatlakozásra buzdítanak – ám a képen látható bátor harcos nem orosz zászló alatt védi a hazát.

Szerb lobogó alatt toboroznak az orosz hadseregbe

A toborzó akció a Moszkvától 250 kilométerre észak-keletre található Jaroszlavl városában indult – derül ki egy helyi portál beszámolójából.

A szórólapokon egy katona pajzzsal védelmez egy kislányt, akinek a másik kezével virágot nyújt át. A hirdetésből kiderül az is, hogy a „mindennapos feladatokat ellátó” katonák 37 ezer rubel (kb. 230 ezer forint),

míg a „speciális feladatokért” (minden bizonnyal az ukrajnai háborúban való részvételért) 160 ezer rubel (kb. egymillió forint) fizetést ígérnek.

A grafikai kivitelezésbe azonban becsúszott egy komoly baki. Az orosz gyermekeket hősiesen védő katona mögött

nem egy orosz, hanem egy szerb zászló sejlik fel.

Déli szomszédunk lobogója pont az orosz fordítottja, a grafikus minden bizonnyal ezért hibázott.

A portálnak a helyi sorozási iroda azt állította, semmi közük nincs a furcsára sikerült szórólaphoz. Kiderült, hogy a nyomtatványokat a polgármesteri hivatal munkatársai készítették. Az ügyre fényt derítő újságíró megjegyzi: az alkotókat így sem megbüntetni, inkább megdicsérni kéne, hiszen a közösségi médiában még aligha terjedt el ilyen gyorsan és széles körben katonai toborzó felhívás.

Nem az az első kínos mellényúlás az orosz katonai propagandában. Augusztus elején a hadiflotta napját ünnepelték a nyugat-szibériai Tyumenben egy olyan plakáttal, amely egy amerikai repülőgép-hordozót ábrázolt. 

FOTÓ: yarnovosti.com

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek