Több napos téli áramszünetekre készülnek a britek

Szerző: Balogh Gábor
2022.08.10. 18:51

Napvilágra került a brit kormány „ésszerű legrosszabb forgatókönyvét” az energiaválság átvészelésére. Hogy ez a szcenárió mennyire ésszerű, azt majd az idő eldönti, de, hogy elég rossz, az biztos.

Több napos téli áramszünetekre készülnek a britek

A tervezet szerint az országnak a csúcsigény mintegy hatodát kitevő kapacitás-kieséssel kell számolnia. Ez még akkor is nehezen kerülhető el, hogy már a vészhelyzetekre tartogatott szénerőműveket is beüzemelték – írja a Bloomberg.

A dokumentum szerint, ha a hőmérséklet télen átlag alatti lesz, és csökken a Norvégiából, illetve Franciaországból érkező villamosenergia-import, akkor

januárban négy napon keresztül rendkívüli intézkedésekre lesz szükség.

A kormány sietett hozzáfűzni a dokumentumhoz, hogy a benne foglaltak megvalósulása „nem valószínű”, és megnyugtattak mindenkit, hogy „a háztartások, a vállalkozások, és az ipar biztos lehet benne, hogy hozzájutnak a szükséges áramhoz és gázhoz”. Hozzátették: az ország saját északi-tengeri tartalékainak köszönhetően nem függ az orosz gáztól, és „megbízható partnerektől folyamatosan importál” energiát és energiahordozókat.

Ezek az ígéretek azonban nem biztos, hogy könnyen teljesíthetőek. A brit tárolókapacitások rendkívül alacsonyak, a cseppfolyósított földgázért pedig – hiába rendelkeznek hatalmas kikötői infrastruktúrával – kőkemény piaci versenyt kell folytatniuk.

Problémák lehetnek a „megbízható partnerekkel” is. A norvég kormány már a múlt héten bejelentette, hogy télen korlátozhatja energiaexportját a belföldi hiány megelőzése céljából. Az Egyesült Királyság másik fő importforrása Franciaország, amely főként jelentős atomenergiatermeléből exportál. Csakhogy jelenleg az elhúzódó karbantartási és javítási munkálatok miatt a reaktorok kevesebb, mint fele működik. Ezek a bizonytalansági tényezők pedig az egekbe lökheti a brit rezsiköltségeket, és ellátási gondokkal is fenyegetnek.

A most nyilvánosságra került „legrosszabb forgatókönyv” szerint a vészhelyzeti tervnek két szakasza lehet. Az elsőben a hálózatüzemeltető átveszi az irányítást a gázáramlás felett, feljogosítva arra is, hogy ideiglenesen felülírja a kereskedelmi szerződéseket. A másodikban

leállnak a gáztüzelésű hőerőművek, és „tervezett áramkimaradásokat” iktatnak be,

amelyek egyaránt érinthetik az ipart, és a háztartásokat is.

NYITÓKÉP: Elektromos vezetékek Nagy-Britaniában

FOTÓ: pxhere.com

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek