Most a majomhimlő miatt indult meg a vakcinaturizmus Európában

Szerző: Kósa András
2022.08.10. 16:31

Van, aki képes Portugáliából Észak-Franciaországba utazni, hogy beoltassa magát a betegség ellen. A közös uniós fellépés most is késik.

Most a majomhimlő miatt indult meg a vakcinaturizmus Európában

Lehet, hogy éppen most bizonyítja be az Európai Unió, hogy lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni – derül ki a Politico legfrissebb cikkéből.

A brüsszeli lap szerint ahogy a COVID-járvány kitörésekor is sokat kellet várni a közös uniós fellépésre és a vakcinák beszerzésére, ami miatt nagyon eltérő helyzetbe kerültek az egyes tagállamok, úgy most a majomhimlővel is ez látszik kialakulni, még ha egyelőre jóval kisebb léptékben is.

Akkor hamar megindult a vakcina turizmus: rengetegen utaztak azokba az országokba, ahol könnyen hozzáférhettek az oltásokhoz azokból a tagállamokból, ahol hiány alakult ki.

Ráadásul a protokollok is eltérőek voltak. A majomhimlővel most ugyanez a helyzet: van, ahol csak két igazolt nemi betegség után jár, máshol a HIV-vel kezeltek kapnak elsőbbséget.

Az Európai Unióban eddig 16500 fertőzést regisztráltak, a legtöbbet Spanyolországban, ezt követi Portugália, Nagy-Britannia és Hollandia. A fertőzés közeli fizikai kontaktussal terjed, jellemzően meleg férfiak között. Oltáshoz azonban egyelőre csak nagyon kevés helyen lehet könnyen hozzájutni.

Az észak-franciaországi Lille városa ezért egyfajta „vakcina zarándokhellyé vált” a majomhimlőtől félők körében,

mivel itt gyakorlatilag bárki hozzájuthat az oltáshoz

A Politicónak például egy portugál fiatal mondta el, hogy inkább elutazik, de beoltatja magát. Franciaország egymaga 42 ezer vakcinát vásárolt már és 250 ezret rendelt meg, ez ugyan nem tűnik soknak, de ezzel szemben egyelőre az Európai Bizottság összesen csak 163 ezer darabra adott le rendelést, jól mutatja az eltérést.

Egy milánói fiatal szintén Franciaországba készül, ő szégyennek tartja, hogy Olaszország eddig összesen csak 4200 Ada oltást rendelt.

KIEMELT KÉP: huntlh / Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek