Vizsgálat vár az amerikai F-35-ösökre a katapultülés hibája miatt

Szerző: Aradi Péter
2022.08.01. 17:05

Apró bibit fedeztek fel a világ legfejlettebbnek tartott vadászbombázójánál.

Vizsgálat vár az amerikai F-35-ösökre a katapultülés hibája miatt

Az Egyesült Államok légiereje még áprilisban fedezte fel, hogy valami nem stimmel a flottájában használt katapultülésekkel.

A tisztviselők a problémát eleinte elszigetelt eseménynek gondolták, de miután bevonták a haditengerészetet és a tengerészgyalogságot is, hogy széleskörűen kivizsgálják a dolgot, kiderült, hogy a probléma gyökerét a gyártósornál kell keresni.

A probléma egyébként, mint kiderült, elég súlyos volt, a katapultülésben lévő kilövőpartonból ugyanis

hiányzott a robbanótöltet,

ami kilökte volna az ülést, és megmenthette volna a pilóta életét.

Nagyon úgy néz ki, hogy mire kiszivárgott a dolog, a Martin-Baker cégnél, a katapultülések brit gyártójánál, ami a Lockheed Martin amerikai repülőgépgyártó beszállítója, már orvosolták is a dolgot.

Az amerikai hadsereg egyébként, ha minden igaz, 2700 üléspatront tesztelt, és abból

összesen csak 3 volt hibás.

A hadsereg azért, biztos, ami biztos, még július 19-én arra kért mindenkit, hogy a következő 90 napban ellenőrizzék az összes patront.

Az F-35-ösök sorozatgyártása egyébként még 2006-ban indult, azóta körülbelül 770 darab készült, az Egyesült Államok légiereje, haditengerészete és a tengerészgyalogság 2500 darabot tervez rendszerbe állítani a következő években.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma egyébként éppen a napokban, július 29-én jelentette be, hogy jóváhagyták, hogy Németország 8,4 milliárd dollár értékben F-35-ösöket vásároljon. 

NYITÓKÉP: Military_Material / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek