Regionális szinten is leszedték Jakab Péter embereit a Jobbikban

Szerző: Kósa András
2022.07.29. 18:00

Az elmúlt napok vezetőváltásai még inkább kiélezték a feszültséget a választások óta belső ellentétek szabdalta pártban. Jakab Péter pártelnökségről, majd frakcióvezetésről történt lemondatása után közeli szövetségeseit is leváltották.

Regionális szinten is leszedték Jakab Péter embereit a Jobbikban

Jakab Péter júniusban távozott a Jobbik éléről, arra hivatkozva, hogy az elnökség „nem biztosítja számára a többséget”. Július 15-én a frakcióvezetésről is leváltották, amit úgy kommentált, hogy ezzel „teljesítették a Fidesz vágyát”. Hozzátette: „Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!”

Nem ez volt az első jele annak, hogy a volt elnök különutas politikával próbálkozik. Lemondása óta a Facebookon olyan vízjelet használ, amelyen új jelszava, „A nép pártján!” mellett már nem szerepel a Jobbik. A szlogenből Facebook-oldal is született – illetve inkább átalakult a Jobbik-közeli környezetvédő szervezet, a Zöld Válasz Egyesület jó ideje inaktív oldalából.

Július folyamán felgyorsult a Jobbik „jakabtalanítása”, az egykori elnök közeli szövetségeseit egymás után távolítják el a vezető pozíciókból. A hónap elején a pártigazgatói teendőket 2020 februárja óta ellátó Lejer Zoltánt cserélték Nunkovics Tiborra, csütörtökön pedig

a regionális igazgató közül távolították el a Jakabhoz közel állókat.

A 19 megye és a főváros szervezeteinek élén eddig 20 regionális vezető állt, mostantól azonban csak kilencen lesznek. Ezt a párt tagjainak küldött hivatalos körlevél szerint „a párt nem túl fényes anyagi helyzetével” indokolták, ám legalább ennyire jelezheti a pártszervezet országos zsugorodását is.

A döntés értelmében Jakab olyan megbízható szövetségesei vesztették el regionális pozíciójukat, mint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bíró László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Miskolczy István, a Hajdú-Bihar megyei Salamon Gergő, a Pest megyei Zágráb Nándor, vagy a csongrádi Zeitler Ádám.

Bírónál vélhetőleg ez lehetett az utolsó csepp a pohárban. A párt korábbi országgyűlési képviselő-jelöltje pénteken indulatos Facebook-bejegyzésben ment neki a párt jelenlegi vezetésének „több tiszteletet” követelve „ a végeken dolgozóknak”. „Ha ők nem lennének, ti nem vennétek fel a milliós fizetéseteket havonta, és nem dőzsölnétek a párt pénzéből” – írja a politikus, megállapítva, hogy „mára a tisztelet és az egymás iránti kiállás, a szolidaritás is kihalt a vezetésből”. Bíró a párt vezetőinek fejére olvassa, hogy „a fideszes médiával karöltve" szedték le Jakab Péter a párt és a frakció éléről. Úgy látja, az új elnök, Gyöngyösi Márton három hét alatt belebukott a párt konszolidációjába,

ezért lemondásra szólítja fel őt, és a párt vezetését.

Sőt, azt kéri tőlük, adják át listás mandátumaikat „azoknak, akik erre rá is szolgáltak és a Fideszt helyben megszorongatták már: Kálló Gergely, dr. Szabó Ervin, dr. Steinmetz Ádám, Csányi Tamás”.

Egy ilyen kinyilatkoztatás után nem valószínű, hogy Bíró hosszú távon a Jobbikban képzeli el jövőjét, s Jakab Péterről is kész tényként kezelik a párton belül, hogy hamarosan kilép, és a „Nép pártján” nevű mozgalma élére áll. „Arra már fogadásokat se kötünk, hogy kilép-e, legfeljebb arra, hogy mikor” – foglalta össze a helyzetet a párt egyik vezetője.

NYITÓKÉP: Jakab Péter és Bíró László 2022. februárjában

FOTÓ: Bíró lászló Facebook-oldala

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek