Oroszország nem örül, hogy Moldova nem engedi felfegyverezni a náluk állomásozó katonáit

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.23. 08:22

A kelet-európai ország szerint eleve nem is kéne ott lenniük orosz katonáknak a Dnyeszter Menti Köztársaságban, de az oroszok szerint barátságtalanok.

Oroszország nem örül, hogy Moldova nem engedi felfegyverezni a náluk állomásozó katonáit

Moldova és Oroszország egészen szürreális vitába került: az orosz külügy nemtetszését fejezte ki, amiért a moldávok szabotálják az orosz csapatok rotációját és frissítését a Dnyeszter Menti Köztársaságban, és azt sem teszi lehetővé, hogy a térségben lévő orosz katonákhoz modern fegyvereket szállítson – írja a Balkan Insight.

A helyzet azért érdekes, mert Moldova eleve jogtalannak tartja az orosz katonák ott tartózkodását, a nemzetközi jog szerint ugyanis a Dnyeszter Menti Köztársaság nem létezik, hanem Moldova része.

A moldáv fél szerint egyes orosz tisztek belépése az országba sértett volna a semleges státuszt, majd felszólították az oroszokat, azonnal vonják ki a csapataikat és a lőszerraktáraikat az országból, beleértve a szakadár régiót is.

„A kisinyovi repülőtéren sokszor magyarázat nélkül őrizetbe vették azokat az orosz tiszteket, akik a Dnyeszteren túli térségbe tartottak, hogy csatlakozzanak az orosz kontingenshez. Az ilyen cselekedeteket barátságtalannak tartjuk, és mindig ennek megfelelően reagálunk rájuk”

– magyarázta az orosz külügytől Alekszej Polescsuk.

Az orosz külügy álláspontja szerint Moldova tudatosan számol azzal, hogy mióta a Dnyeszter Menti Köztársaság Ukrajna felőli oldala le van zárva, elhasználódnak az orosz felszerelések.

Moldova valójában amúgy már 2015 óta nem engedélyezi, hogy rajtuk keresztül rotálják az oroszok a csapataikat, és többször is arra kérte a vezetésük az ENSZ-t, hogy tegyék lehetővé az orosz csapatok eltüntetését az ország keleti oldaláról. Nagyjából 1700 orosz katona tartózkodik ott, egy részük békefenntartóként, de vannak olyan katonák, akik hivatalosan azért vannak ott, hogy vigyázzanak arra a 20 ezer tonna lőszerre, amit még a Szovjetunió hagyott ott.

Ezeket a katonákat közvetlenül Szentpétervárról instruálják, Ukrajna és Moldova pedig kölcsönösen attól tartanak, egy idő után támadásra fogják őket használni az oroszok.

Főleg annak fényében tűnnke veszélyesnek, hogy pénteken a szakadár régió külügyminisztere, Vitalij Ignatyev újra elmondta, a régió az Orosz Föderációhoz szeretne csatlakozni, ahogy ezt 2006-ban népszavazáson is kinyilvánították.

A Dnyeszter Menti Köztársaságot valójában főleg az oroszok tartják fenn azért, hogy Moldova a megoldatlan területi viszály miatt ne tudjon csatlakozni az EU-hoz vagy a NATO-hoz. A valamivel kevesebb, mint félmillió amúgy túlnyomórészt oroszajkú területen semmiféle fennhatósága nincs Moldována, saját pénznemük is van többek közt. Az Oroszországhoz való csatlakozás viszont azért nehéz ügy, mert jelenleg csak Moldovával és Ukrajnában van közös határuk, tehát vagy óriási orosz előtetörésre számítanak az ukrajnai háborúban többek közt a Tiraszpoltól pár órára lévő Odessza elfoglalásával, vagy a kalinyingrádi helyzetet ismételnék meg.

KIEMELT KÉP: Raymod Zoller / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek