Németországban megtilthatják egyes helyiségek fűtését a gázhiány miatt

Szerző: Kósa András
2022.07.22. 16:02

És nyilván a saját medencével rendelkezőket is érzékenyen érinti majd, ha hideg vízben kell fürdeniük.

Németországban megtilthatják egyes helyiségek fűtését a gázhiány miatt

Jelen pillanatban extrémnek nevezhető elemeket is tartalmaknak azok a német kormányzati elképzelések, amiket akkor léptethetnek életbe, ha a fűtési szezonra nem sikerül megfelelő mennyiségű gázt betárolni.

A Politico brüsszeli lap Robert Habeck alkancellárt idézi, aki egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a kormány fokozza a német gáztárolók feltöltésének ütemét, annak ellenére is, hogy az ország gázellátásában alapvető szerepet hátszó Északi Áramlat 1. vezetéken megindult a szállítás Oroszországból, igaz, csak a kapacitások 40 százalékáig jelenleg.

Robert Habeck szerint

szeptember 1-ig a német gáztárolókat 75 százalékos szintre kellene feltölteni, amit októberre 85-, november 1-ig 95 százalékra kellene emelni,

hogy a fűtési szezonban biztonságos legyen az energiaellátás. Amennyiben ez mégsem teljesül, akkor már közvetlen korlátozó intézkedések bevezetését tervezik.

Első körben megtiltanák a cégeknek, hogy az

üresen álló irodahelyiségeket, raktárakat és egyéb nem használt épületrészeket fűtsék.

Amennyiben ez nem lenne elég, a lakossági felhasználást is korlátozni fogják gázból, igaz, Habeck egyelőre csak a saját úszómedencék fűtésének tilalmát említette. Szintén felmerült a gáz árának emelése – egyelőre nem közölt mértékben. Az alkancellár szerint ugyanakkor ezt mindenképpen kísérni fogja valamilyen kompenzáció is a rászorulóknak.

NYITÓKÉP: Pxhere

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek