Jövő márciusig 15 százalékkal kellene csökkenteni a gázfelhasználást az EU-ban

2022.07.20. 15:30

A tervezetet az uniós miniszterek a július végi rendkívüli energetikai csúcson fogják megvitatni.

Jövő márciusig 15 százalékkal kellene csökkenteni a gázfelhasználást az EU-ban

Az Európai Bizottság szerdán felszólította a tagállamokat, hogy ez év augusztus 1-jétől 2023. március 31-ig 15%-kal csökkentsék gázfelhasználásukat, hogy az Oroszországból érkező gáz teljes leállítása esetén is képesek legyenek megbirkózni a problémával - számolt be az Euronews.

Az önkéntes alapú intézkedés a Save Gas for a Safe Winter elnevezésű, Brüsszelben bemutatott terv része. A Bizottság szerint a cél a háztartások és az olyan alapvető felhasználók, mint a kórházak és a kulcsfontosságú iparágak ellátásának biztosítása, valamint az összes gazdasági szereplő - beleértve a polgárokat is - arra való ösztönzése, hogy gondolják át a fogyasztási szokásaikat.

Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője hangsúlyozta, hogy bár egyes tagállamok közvetlenebbül ki vannak téve az orosz gáznak, minden tagállam "szenvedni fog", ha a blokk nem lép közösen, ez pedig hatással lesz az egységes piacra és a gazdaságra, valamint azon keresztül a foglalkoztatásra is.

A javaslat részeként a tagállamoknak szeptember végéig be kellene nyújtaniuk a nemzeti energiaügyi terveket a Bizottságnak, valamint kéthavonta arról beszámolniuk, hogy ezeket hogyan aktualizálták. A  „szolidáris gázellátást igénylő országoknak be kell majd mutatniuk, hogy milyen intézkedéseket hoztak a belföldi kereslet csökkentése érdekében.

A javasolt jogszabály felhatalmazná a Bizottságot arra is, hogy az ellátás biztonságát illetően "uniós riasztást" hirdessen ki és a tagállamokra kötelező gázszükséglet-csökkentést írjon elő, ha önmaguktól nem tesznek ennek eleget.

A riasztás akkor lépne életbe, ha súlyos gázhiány áll fenn vagy a kivételesen nagyra nő a gáz iránti kereslet - áll a Bizottság közleményében.

Von der Leyen kifejtette, hogy a gázfogyasztás 15%-os csökkentése mintegy 45 milliárd köbméter gáznak felel meg - Oroszország 2021-ben mintegy 150 milliárd köbméter gázt szállított az EU-ba - ez lehetővé tenné a blokk számára, hogy biztonságosan átvészelje a telet, ha Oroszország elzárná a csapokat.

A tervezettel a politikus szerint elkerülhető lenne az is, hogy kényszerkorlátozási intézkedéseket kelljen bevezetni, amelyek miatt egyes iparágak kénytelenek lennének energiatakarékossági okokból lassítani a termelést.

A Bizottság javaslatát az uniós miniszterek a július 26-i rendkívüli energiaügyi csúcstalálkozón vitatják meg.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek