Észak-Korea küldhet vendégmunkásokat Donbasz újjáépítésére

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.20. 09:49

A munkások a fizetésüket valószínűleg nem tarthatják meg, miközben a családjukkal fenyegeti őket az állam, de az oroszok gyümölcsöző kapcsolatot látnak.

Észak-Korea küldhet vendégmunkásokat Donbasz újjáépítésére

Észak-Korea építőket küldhet Kelet-Ukrajna szeparatista régióiba, hogy segítsék újjáépítésüke”, miután több hónapig tartó háború pusztította őket – mondta kedden Oroszország phenjani nagykövete.

„A magasan képzett, szorgalmas és a legnehezebb körülmények között is munkára kész koreai építők hasznosak lesznek a visszavonuló ukránok által elpusztított létesítmények helyreállításában”

– mondta Alekszander Matszegora nagykövet. 

 Észak-Korea a múlt héten Oroszország és Szíria után a harmadik állam lett, amely hivatalosan is elismerte a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, Ukrajna két Kreml által támogatott szakadár régióját.

Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság oroszok által oda tett vezetője a szakadár régió diplomáciai diadalaként üdvözölte Észak-Korea gesztusát, és reményét fejezte ki az újonnan megszerzett ázsiai partnerrel való gyümölcsöző együttműködéssel kapcsolatban.

A Moscow Times szerint észak-koreai orosz nagykövet kiemelte, a két szakadár köztársaságnak jó kilátásai vannak az együttműködésre, és előnyös kereskedelmi kapcsolatot is kialakíthatnak Phenjannal, különös tekintettel az ázsiai ország szovjet korszakból ottmaradt berendezéseinek korszerűsítésére, amik épp a kelet-ukrajnai gyáraknak megfelelő feladatnak számít.

Észak-Korea búzára és szénre is számít, cserébe magnezitet adna.

A világ utolsó sztálinista típusú diktatúrájának jól láthatóan óriási lehetőség az ukrajnai háború, nem véletlenül álltak be gyorsan Vlagyimir Putyin mögé: a két szakadár államon keresztül ablakot nyithatnak a világnak annak a részére is, amitől eddig el voltak zárva, a búzaszállítmányok segíthetnek a továbbra is állandó élelmezési problémáikon is. 

A Donbaszba küldött vendégmunkások sem valószínű, hogy a saját gazdagodásukért dolgoznak: Észak-Korea rendszeresen azért küldött eddig is főleg Oroszországba és Kínába munkásokat, hogy az ott megkeresett valuta nagyrészét hazaadják az államnak. A disszidálást azzal akadályozzák meg, hogy a munkások családja továbbra is Észak-Koreában marad, tehát bármikor munkatáborba küldhetik őket.

KIEMELT KÉP: mil.ru / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek