Újra sugároz az utolsó Kremltől független orosz tévéadó

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.19. 11:07

Ismét működik a TV Rain, amelyet Ukrajna lerohanása után tiltottak be .

Újra sugároz az utolsó Kremltől független orosz tévéadó

Négy hónappal az után, hogy az orosz hatóságok bevonták sugárzási engedélyét, ismét adásokkal jelentkezik az utolsó Kremltől független orosz tévé - adja hírül a BBC. 

Az oroszul „Dozsd” néven ismert csatornát március elején tiltották be néhány nappal az Ukrajna elleni támadás után.

A tévének azért kellett befejeznie a sugárzást, mert „háborúnak” nevezte az inváziót.

Egy, a háború kezdetén elfogadott jogszabály megtiltotta „a hamis információk terjesztését az orosz hadseregről”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a moszkvai propagandában „különleges katonai műveletnek” hívott eseményeket „háborúnak” nevezi, vagy bármilyen, nem hivatalos forrásból származó információt közöl az orosz-ukrán konfliktusról, az bűncselekményt követ el. Az új szabályozás miatt mára az összes, nem Putyin köréhez köthető orgánum megszűnt, vagy külföldre költözött.

A Dozsdot emellett azzal is vádolták, hogy „szélsőséges eszméket terjeszt, tüntetésekre buzdít, orosz állampolgárokat zaklat és megzavarja a köznyugalmat”.

A csatorna számos munkatársa elhagyta az országot, s most Lettországban kezdtek újra működésüket. Egyelőre Youtube-csatornájukon közölnek hírműsorokat. Első hétfői adásukban ugyanakkor bejelentették, hogy

megkapták a műsorszórási engedélyt az Európai Unióban,

ősztől pedig teljes műsoridőben jelentkeznek Rigából, Tbilisziből, Párizsból és Amszterdamból.

Ezeket az adásokat azonban Oroszország területén továbbra sem lehet majd fogni, így az oroszok számára legfeljebb az internetes adás lesz elérhető, s az is inkább csak az IP-címet titkosító VPN-en keresztül.

NYITÓKÉP: Részlet a TV Rain híradójából

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek