A DW azt találgatja, elérkezett-e az Orbán-modell vége

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.19. 21:39

A lap szerint amennyiben úgy döntenek Brüsszelben, hogy nem fizetnek Magyarországnak, véget érhet az eddigi orbáni szociális modell.

A DW azt találgatja, elérkezett-e az Orbán-modell vége

Orbán Viktor miniszterelnök több mint tíz éve bizonytalanságban tartja az Európai Uniót  – kezdi cikkét a Deutsche Welle (DW). A lap szerint Brüsszel eddig nem találta meg a módját, hogy hatékonyan szankcionálja a magyar kormányfő antidemokratikus rendszerét, de most alkalma nyílt rá.

Mint írják, Orbán az EU-n belül ellenállásba ütközik a Putyin-párti nézeteivel, így teljesen elszigetelte Magyarországot a többi tagállamtól, ide értve a legközelebbi szövetségesét, Lengyelországot is. Hozzáteszik, Brüsszel pedig határozott maradt, így eddig nem fizette ki a koronavírus miatti segélyt Magyarországnak, mint a cikkben áll, a korrupciós vádak miatt.

A DW szerint a miniszterelnök helyzetét nehezíti az is, hogy a háborúval és Putyinnal kapcsolatos magyar álláspont arra a felismerésre vezethet Brüsszelben, hogy a kormányfővel már nem lehet eredményes tárgyalásokat folytatni a demokráciáról, a jogállamiságról és az EU alapértékeiről.

Ennek pedig Magyarországra nézve lehetnek következményei  – írják.

A cikkben arra alapozzák a lehetőséget, hogy Magyarország eddig számíthatott az egyes tagországok támogatására Brüsszellel szemben, de ezek a szövetségek már nem biztosak.

Daniel Freund német politikus egy elemzésésre is kitér a lap. A néhány hete közzétett szakvélemény arra a következtetésre jutott, hogy indokolt és szükséges Magyarország támogatásának teljes megszüntetése, tekintettel arra, hogy a jogállamiság megsértése olyan súlyos, hosszantartó és szisztematikus, hogy már egyetlen euró sincs biztonságban a korrupciótól, illetve visszaélésektől  – írják.

Mint a DW megjegyzi, így most az a kérdés, hogy az Európai Bizottságnak megvan-e a politikai akarata arra, hogy a szakvéleményben foglaltak szerint járjon el. Az elemzés egy másik szerzője, Kim Lane Scheppele politológus és jogi szakértő egyébként szkeptikus ezzel.

Mint a DW-nek elmondta, úgy véli, az EU-nak már a kezdetekkor is lehettek volna jogi mechanizmusai Orbán szankcionálására. „A politikai akarat azonban hiányzott. Ennek pedig az egyik legnagyobb akadálya Angela Merkel korábbi német kancellár volt” – hangsúlyozta Scheppele, majd hozzátette:

„Most az Európai Bizottságnak egyértelműen hangsúlyoznia kell, hogy Magyarországon minden állami intézmény Orbán politikai irányítása alatt áll, és amennyiben nem vonják meg tőle az uniós pénzeket, ez nem is fog változni”  – nyilatkozta.

A cikkben azt írják, hogy emellett belpolitikai nyomás is van a magyar kormányfőn. A DW szerint Orbán eddig különböző adó-, és pénzügyi kedvezmények miatt maradt népszerű, viszont mint hozzáteszik, most drasztikus megszorítások jöhetnek Magyarországon, hiszen a kormány már megvont bizonyos szociális-, és adókedvezményeket, ami miatt tüntetések törtek ki az országban.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek