Kétszer annyi földgázt fog az EU-ba szállítani Azerbajdzsán, mint eddig

2022.07.18. 16:45

A megállapodásról Ursula von der Leyen számolt be.

Kétszer annyi földgázt fog az EU-ba szállítani Azerbajdzsán, mint eddig

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Bakuban azerbajdzsáni tisztviselőkkel találkozott és megálllapodtak az EU-ba irányuló földgázimport növeléséről: a politikus Twitteren jelentette be, hogy a tervek szerint meg fogják duplázni az Azerbajdzsánból érkező gáz mennyiségét.

A megállapodás segíthet némileg csökkenteni az orosz energiától való függőséget és csillapíthatja azok aggodalmát, akik attól tartanak, hogy az oroszok nem fogják újra megnyitni az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, miután azt a múlt héten karbantartás miatt elzárták.

Az Oroszországból Németországba futó vezeték munkálatai a hét végéig tartanak, de az orosz külügyminisztérium már közölte, hogy a vezeték jövőjét a Moszkva elleni szankciók függvényében fogják eldönteni.

A mostani megállapodás szerint a földgáz a 2020-ban átadott, 3500 km hosszú Déli Gázfolyosón keresztül érkezik majd. Ez a vezeték tavaly 8 milliárd köbméter gázt szállított az EU-ba.

A megduplázott exporthoz a szakértők szerint Azerbajdzsánnak a hazai gázkitermelését is növelni kell.

NYITÓKÉP: Fuad Shabaz - Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek