Orbán a KATÁ-ról: „az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába, amit kellene”

Szerző: Kósa András
2022.07.15. 08:25

Az eddigi kormányzati magyarázatoktól teljese eltérő teóriával állt elő a Kossuth Rádióban a miniszterelnök a KATA ellehetetlenítésével kapcsolatban.

Orbán a KATÁ-ról: „az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába, amit kellene”

Európában és Magyarországon is recesszió lesz hamarosan, ezért mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert nem biztos, hogy mindegyik meg fog maradni – mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A miniszterelnök természetesen a háborúval magyarázta a gazdasági bajokat, mint mondta, az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal

„Európa tüdőn lőtte magát nem lábon, levegőért kapkod, mert nem jut energiához”,

ezért szálltak el az energia árak és ezért van háborús infláció.

miatt nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eddigi formáját sem, ezért „aki átlag felett fogyaszt, lássa be, hogy kénytelenek vagyunk kivetni a fogyasztására a valódi árat”. A kormányfő szerint ugyanakkor a háztartások háromnegyede továbbra is beletartozik majd a csökkentett rezsi kategóriájába”.

Majd egy ritka őszinte beismerés következett: Orbán Viktor ugyanis arról beszélt, hogy „Magyarország nehezebb helyzetben van mint Nyugat-Európa, mert a rezsi sokkal nagyobb arányt visz el a jövedelemből mint ott, hiába teszik ki ott a rezsiárak az átlagjövedelem hatodát, itt elviheti a harmadát vagy a felét is, erre kellett kitalálni a rezsicsökkentést”. Aztán persze gyorsan hozzátette, hogy „a baloldal nem akart rezsicsökkentést”.

A KATA ellehetetlenítésével kapcsolatban azt mondta, jó és szükséges döntés volt, bár ő maga azok között volt, akik kitalálták ezt a közteherviselési formát annak idején, azért, hogy a „maszekoknak” teremtsenek egy egyszerű adózási lehetőséget. De a cégek rávették a munkavállalókat, hogy menjenek át ebbe az adózási formába, ezért

mára a 450 ezer KATÁ-sból 300 ezer valójában színlelt munkavállalói szerződéssel dolgozik.

Ez pedig a nyugdíjrendszer fenntartása miatt nem fér bele, mert

„az nem fog menni, hogy 450 ezer ember nem fizeti be a nyugdíjkasszába, amit kellene”,

hiszen a magyar nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az aktuális nyugdíj kifizetéseket csak az előző hónapban befizetett járulékokból tudják fedezni. De a KATÁ-sok nagy része így is választhat más adózási formát.

Orbán szerint durvul a helyzet a déli határokon, ezért kellenek az új határvadász egységek, mert a hadsereget most az Ukrajnában zajló háború köti le. Ennek kapcsán természetesen ismét előkerült Soros György, mint a ”háborún nyerészkedő háborús uszító”.

NYITÓKÉP: Benko Vivien Cher, MTI

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek