Kormányinfó: vége a teljes rezsicsökkentésnek, piaci áron fizetjük a túlfogyasztást

Szerző: Kósa András
2022.07.13. 15:39

Rendkívüli kérdezz-feleleket rendezett szerda délután a magyar kormány.

Kormányinfó: vége a teljes rezsicsökkentésnek, piaci áron fizetjük a túlfogyasztást

Cikkünk folyamatosan frissül.

Energia veszélyhelyzetet hirdet a kormány – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Németh Szilárd rezsibiztos társaságában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ötször-hatszor magasabb a gáz illetve villamos energia ára, mint egy éve, ezért van szükség a lépésre. Ennek lényege egy hét pontos intézkedési terv.

  1. Másfél milliárdról két milliárd köbméterre emelik a hazai gázkitermelést. Erre a kormány szerint megvan a lehetőség
  2. A kormány felhatalmazta Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be. Ma a gáztárolók 44 százalékosos töltöttségűek, de a cél, hogy a lehető legmasagabb legyen ez az arány
  3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és a tűzifára
  4. Év végéig jelentősen fokozzuk a szénbányászatot
  5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani
  6. A Paksi Atomerőmű üzemi idejének meghosszabbítását kezdeményezi a kormány
  7. A csökkentett gáz- és álamár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásáig marad érvényben, a többletet piaci áron kell fizetni augusztus 1-től

Németh Szilárd szerint ez azt jelenti, hogy 7750 forintot fizet ma egy átlagos fogyasztású család, gáznál 15383 forint, ha ezt nem tartanak fent, akkor egy éves gázszámla egy millió forintnál is nagyobb lenne.

A rezsibiztos szerint a családok háromnegyede továbbra is csökkentett áron kapja majd a közműszolgáltatásokat, a nagycsaládosok pedig plusz kedvezményt kapnak.

A KATA eltörlésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, az eredeti cél a lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozók számára elérhető egyszerű adózási forma volt, de ma ebben az adózási formában az érintettek kétharmada már valójában munkavállalóként dolgozik, munkaviszonyt vált ki.

A benzinár-stop továbbra is október 1-ig él, de ha helyzet változik, akkor ebben is dönthet a kormány.

Gulyás Gergely megerősítette lapunk értesülését, miszerint az Európai Bizottság nagyarányú pedagógus béremelést is megfogalmazott kérésként a magyar kormány felé az uniós támogatások folyósításához. Mint mondta, ebben „akarategység van a Bizottság és a magyar kormány között”, de szerinte a magyar ellenzék képviselői hátráltatják a megállapodást.

Lapunk kérdésére azzal kapcsolatban, hogy a rezsicsökkentés új megoldása nem pontosan ugyanaz-e, amit Márki-Zay Péter is javasolt miniszterelnök-jelöltként, Gulyás annyit válaszolt, hogy biztosak lehetünk benne, hogy ha az ellenzék jut hatalomra, egyáltalán nem lenne rezsicsökkentés.

KIEMELT KÉP: MTI / Illyés Tibor

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek