Észak-Korea elismerte a két szakadár országot Ukrajna területén

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.13. 18:12

Ezzel Szíriához és Oroszországhoz csatlakozott az utolsó sztálini típusú diktatúra.

Észak-Korea elismerte a két szakadár országot Ukrajna területén

Észak-Korea elismerte a Donyecki Népköztársaság függetlenségét – jelentette be az oroszpárti szakadár köztársaság vezetőjének megtett Denisz Pusilin Telegram-csatornáján. A Ria Novoszti hírügynökséget ezek után Észak-Korea oroszországi nagykövetsége is tájékoztatta, hogy valóban elismerték, de nemcsak azt, hanem a Luhanszki Népköztársaságot is – írja a Novaja Gazeta.

 „Ez a politikai döntés lesz az alapja a kapcsolatok további fejlődésének a gazdasági szférában. A kétoldalú partnerség növelni fogja a kereskedelem földrajzi helyzetét államaink vállalkozásai számára”

– mondta Pusilin.

Mint kiderült, a két szakadár állam több megbeszélést is tartott Észak-Korea nagykövvetével a döntés előtt, itt vitatták meg a lehetőséget, hogy a világ jelenleg is legzártabb diktatúrája elismeri-e a két területet önálló országként.

Észak-Korea ezzel különösen elit klubba csatlakozott: június végén Szíria vezetése döntött úgy, elismeri a függetlenségeket, ezen kívül Oroszország van még a listán, illetve részlegesen a szintén orosz fenntartású és szintén szakadár államok, Dél-Oszétia és Abházia tekintik létező egységnek a népköztársaságokat.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta Észak-Korea nagyon látványos oroszpárti álláspontot képvisel, bár a lakosságának csak később számolt be arról, mi folyik Kelet-Európában. Erre minden oka megvan az engedetlen állampolgárai számára ma is munkatáboroakt fenntartó, utolsó sztálini típusú diktatúrának: Oroszország azon kevés országok közé tartozik, ami fogadja az ázsiaiak vendégmunkásait, szemet hunyva afelett, hogy ezek az emberek a fizetésük nagyrészét hazaküldik az államnak cserébe azért többek közt, hogy életben maradjon a családjuk.

KIEMELT KÉP: Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin 2019-ben (forrás: kremlin.ru)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek