Litvánia tovább nehezíti az Oroszország és Kalinyingrád közötti áruforgalmat

2022.07.11. 14:30

Mostantól többek között fát, betont és alkoholt sem szállíthatnak az oroszok Litvánián keresztül.

Litvánia tovább nehezíti az Oroszország és Kalinyingrád közötti áruforgalmat

Litvánia hétfőn további árucikkekre is kiterjesztette a területén keresztül történő kereskedelem korlátozását Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé- számolt be a Reuters.

Hétfő reggeltől tiltott táruk közé tartoznak a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok is - közölte a litván vámhatóság szóvivője.

Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy kemény intézkedéseket fog hozni ellenük, ha az elkövetkező napokban nem indul újra egyes áruk Kalinyingrádba és Kalinyingrádból történő tranzitja.

Hétfőn a kalinyingrádi régió kormányzója az Oroszország és a három balti EU-tagállam, Litvánia, Lettország és Észtország közötti szárazföldi áruforgalom teljes tilalmát javasolta addig, ameddig azok nem enyhítenek a megszorításokon.

Ez forgalmat biztosítana tengeri fuvarozóinknak és munkát adna a kalinyingrádi kikötőknek, amelyeket súlyosan érintettek az uniós korlátozások - mondta Anton Alikhanov kormányzó a javaslatról.

Hétfőn később Vlagyimir Putyin orosz elnök és fehérorosz kollégája Alekszandr Lukasenko telefonbeszélgetésük során megvitatták a Litvánia intézkedéseire adott lehetséges választ - közölték a Telegram-fiókjaikon közzétett bejegyzésben.

Az elnökök lehetséges közös lépésekről tárgyaltak(...)a Litvánia által a kalinyingrádi régióba irányuló árutranzitra bevezetett törvénytelen korlátozásokkal kapcsolatban - közölte a Kreml.

A kereskedelmi korlátozásokat azért szigorították, mert az EU attól tart, hogy Oroszország úgy dönthet, hogy a tervezett 10 napos karbantartási időn túl meghosszabbítja az orosz gázt Németországba szállító legnagyobb vezeték, az Északi Áramlat-1 leállítását.

Az EU tisztviselői Németország támogatásával gyors kompromisszumra törekednek a patthelyzet megoldása érdekében, források azonban a Reutersnek elmondták, hogy Litvániának komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyen a Kremlnek.

Kalinyingrád a NATO- és EU-tag Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútvonalakra és utakra támaszkodik. A tengerparti területet június 17. óta az uniós szankciórendszer értelmében elzárták a szárazföldi Oroszországból érkező áruszállítás egy részétől.

A humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriákba tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól. Emellett a személyforgalom sincs betiltva és Kalinyingrád továbbra is elérhető légi vagy tengeri úton.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek