Egyszerűsített eljárásban kaphatnak orosz állampolgárságot az ukránok Putyin új rendelete szerint

2022.07.11. 18:45

Kérdés, hogy hányan fognak élni a lehetőséggel.

Egyszerűsített eljárásban kaphatnak orosz állampolgárságot az ukránok Putyin új rendelete szerint

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely minden ukrán állampolgárra kiterjeszti az orosz állampolgársághoz való gyorsított hozzáférést - írta meg az Al Jazeera.

Eddig csak a kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság önhatalmúlag kikiáltott szakadár területeinek lakói, valamint az oroszok által megszállt Herszon és Zaporizzsja régiók lakói voltak jogosultak az egyszerűsített eljárásra.

2019 óta - amikor az eljárást először vezették be Donyeck és Luhanszk lakosai számára - a lakosság mindössze 18 százaléka folyamodott orosz útlevélért.

Idén május végén, három hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, a gyorsított eljárást Zaporizzsja és Herszon régiók lakosainak is felajánlották.

A hétfőn nyilvánosságra hozott szabály szerint mostantól Ukrajna valamennyi állampolgára egyszerűsített módon kérelmezheti az Orosz Föderáció állampolgárságának felvételét.

Putyin májusban írt alá egy hasonló törvényt, amely egyszerűsítette az orosz állampolgárság és útlevél megszerzésének folyamatát az oroszok által megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja régiók lakói számára.

A rendelet újabb lépést jelent a két régió oroszosítása felé, aminek elfoglalása lehetővé tette Moszkva számára, hogy folyamatos szárazföldi hidat hozzon létre, amely összeköti Oroszországot a 2014-ben elfoglalt Krím félszigettel.

Kijev akkor azt mondta, hogy a terv sérti a nemzetközi jogot.

Az útlevelek törvénytelen kiadása Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának, valamint a nemzetközi humanitárius jog normáinak és elveinek durva megsértése - állt akkor az ukrán külügyminisztérium közleményében.

A kérelmezőknek a hatályos szabályozás szerint nem kell Oroszországban élniük, nem kell elegendő anyagi fedezetet igazolniuk, és nem kell orosz nyelvvizsgát tenniük.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek