Pert vesztett az állam: veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet csak úgy magáningatlant lenyúlni

Szerző: Kósa András
2022.07.09. 09:04

Megsemmisítette a bíróság azokat a földhivatali határozatokat, amikkel egy magánszemély öt ingatlanjára jegyeztek be csak úgy elővásárlási jogot a veszélyhelyzeti kormányrendeletre hivatkozva.

Pert vesztett az állam: veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet csak úgy magáningatlant lenyúlni
„Győzelem az állami einstanddal szemben! Tegnap a Veszprémi Törvényszék megsemmisített öt földhivatali határozatot, amelyekkel még a veszélyhelyzeti kormányrendelet alapján jegyeztek be elővásárlási jogot egy általam képviselt magánszemély három kőszárhegyi és két szabadbattyáni ingatlanára”

– írta közösségi oldalán Schiffer András.

Az ügyvéd felidézte, hogy a 2020-as veszélyhelyzetet felhasználva kiadott kormányrendelet alapján a Magyar Államot a jogszabály erejénél fogva elővásárlási jog illeti meg minden olyan ingatlanra, ahol a rendeletben felsorolt ásványkincsek találhatók. A veszélyhelyzeti kormányrendelet viszont már önmagában is felvet alkotmányossági aggályokat.

„A bányahatóság mindenesetre nem sokat teketóriázott: heteken belül megkeresték a Fejér megyei Földhivatalt. A földhivatal pedig 2020. június 2-án -egyszerűsített határozattal- bejegyezte az elővásárlási jogot az ügyfél mind az öt ingatlanára (melyek közül kettőre még a bányatelek-jelleg sincsen feljegyezve). A hatóságok statáriálisan jártak el. Azt sem vizsgálták, hogy pontosan azok az ásványkincsek és úgy találhatóak-e meg valamennyi ingatlanon, amelyekről és ahogyan meghatározva a jogszabály rendelkezik”

– írta Schiffer András.

Az ügy során bányahatóság még csak nem is értesítette a tulajdonost, hanem egyszerűen egy levélben „utasította” a földhivatalt. Az érintett perre vitte az ügyet és a Veszprémi Törvényszék megállapította: törvénytelen volt a földhivatal eljárása, hogy a bányahatóság végrehajtható határozata hiányában, egyszerűsített határozattal jegyezte be az Állam javára az elővásárlási jogot.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek