Nem készült közös fotó a G20-ak csúcstalálkozóján, mert többen nem akartak együtt szerepelni az orosz külügyminiszterrel

Szerző: Aradi Péter
2022.07.08. 14:20

Kiváló hangulatú találkozón tartanak Balin, ahol azért jöttek elvileg össze, hogy megoldják a világ problémáit.

Nem készült közös fotó a G20-ak csúcstalálkozóján, mert többen nem akartak együtt szerepelni az orosz külügyminiszterrel

A G20-országok indonéziai csúcstalálkozóján a külügyminiszterek nem voltak hajlandók összeállni a szokásos csoportképre, mert több nyugati vezető sem szeretett volna Szergej Lavrovval, az orosz külügyminiszterrel

egy képen szerepelni Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelentette először, hogy bojkottálni fogja a közös képet, és később hozzá csatlakoztak a legfejlettebb demokratikus országokat tömörítő G7-es kollégái.

A Kyodo jelentése szerint a nyugati diplomaták már egy július 7-i, csütörtök esti vacsorára se voltak hajlandóak elmenni, mert Szergej Lavrov részt vett rajta.

Retno Marsudi, Indonézia külügyminisztere kijelentette, hogy mint a fogadó ország külügyminisztere, a csúcstalálkozó vendéglátója megértette és tiszteletben tartja a külügyminiszterek döntését.

Az orosz külügyminiszter a Russia 24 orosz állami csatornának megerősítette a nyugati országok külügyminisztereinek ódzkodását. „Ami a nyilatkozatukat illeti, hogy nem fognak fotózkodni velem, azt tudom mondani,

soha senkit nem kértem, hogy fotózkodjon velem”

– jelentette ki Lavrov.

Retno Marsudi egyébként azzal nyitotta meg a találkozót, hogy felszólította a G20-akat, hogy találjanak megoldást a globális kihívásokra, mint például az energia- és élelmiszerárak emelkedése, vagy a háború egyelőre még beláthatatlan következményei.

„A mi felelősségünk, hogy inkább előbb, mint utóbb véget vessünk a háborúnak, és a nézeteltéréseinket a tárgyalóasztalnál rendezzük, nem pedig a csatatéren” – mondta Retno a tárgyalások megnyitóján.

A dolog nem lesz könnyű, mert a nyugati vezetők, köztük Blinken és Annalena Baerbock német külügyminiszter következetesen kerülik Lavrovot, az amerikai, kanadai és európai delegáció ki is vonult, amikor orosz tisztviselők beszélni készültek a csúcstalálkozón.

Amikor pedig a találkozón csak virtuálisan jelenlévő ukrán külügyminiszter arról tartott beszédet, hogy

az oroszok éhezők viadalát játszanak a világgal

azzal, hogy blokkolják a fekete-tengeri kikötőket, Lavrov volt az, aki kiviharzott a teremből.

A beszámolók szerint Lavrov akkor sem tartózkodott a teremben, amikor Blinken közvetlenül felszólította az orosz delegációt, hogy oldják fel az ukrán gabona blokkolását.

„Ukrajna nem az önök országa. Gabonája nem az önök gabonája.

Miért veszik blokád alá a kikötőket? Engedjék ki a gabonát.”

NYITÓKÉP: Arctic Council Secretariat / Linnea Nordström (Flickr) (CC BY-ND 4.0)

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek