Forintban másfél milliós havi fizetésért toboroznak katonát az oroszok

Szerző: Kósa András
2022.07.08. 20:07

Hat hónapra kell aláírni, aztán máris veteránnak számít az ember – már persze, ha nem zsákban viszik haza.

Forintban másfél milliós havi fizetésért toboroznak katonát az oroszok

Oroszországban már többször felmerült Ukrajna lerohanása után a háború vártnál nehezebb alakulása miatt, hogy a besorozott katonákat is a frontra vezényeljék, de ebben Vlagyimir Putyin egyelőre a saját radikálisainak is ellenáll. Ukrajnában így jellemzően szerződéses katonák dolgoznak, három, illetve hat hónapos időtartamú megállapodásokkal.

Csakhogy a háború elhúzódásával ezek közül egyre több jár le, így – egyéb intézkedés híján – akár még létszámgondok is felmerülhetnek az orosz hadsereg Ukrajnában harcoló állományában. Emiatt kezdett toborzó kampányba a hadsereg, mint az alábbi képen is látható, Nyizsnyij Novgorodban például harckocsizókat keresnek.

Az orosz jövedelmi viszonyokhoz képest ,ár az aláírási pénz is mesés: 200 ezer rubel, vagyis 1.3 millió forint. Ezen kívül a hat hónapos időtartam alatt havi 250 ezer rubelt (1,64 millió forint) kap még a delikvens, majd a leszerelés után megilleti a háborús veterán cím, és az ezzel járó további kedvezmények.

Az oroszok által megszállt két kelet-ukrajnai megyében, Donyeckben és Luhanszkban egyébként nem folyik ilyen cizelláltan a hadsereg feltöltése: mint pár egy napja közölt videónkból is látszik, ott akaratuk ellenére is besorozzák a férfiakat.

NYITÓKÉP: Vitalij V. Kuzmin, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek