Korrupcióellenes miniszteri kifakadás érte „Az év homofóbja” díjat Szlovákiában, magyarok is a mezőnyben

Szerző: Kósa András
2022.07.06. 16:28

Szlovákia jelenlegi pénzügyminisztere és volt kormányfője fej-fej mellett végzett év homofóbja díjért folyó versenyben. Természetesen magyarok is rajthoz álltak.

Korrupcióellenes miniszteri kifakadás érte „Az év homofóbja” díjat Szlovákiában, magyarok is a mezőnyben

Szlovákiában már tizedik alkalommal adja át az év homofóbia díjat az Inštitút ľudských práv nevű emberi jogi intézet, idén Igor Matovic pénzügyminiszter kapta a „kitüntető” címet – írja a Parameter.sk.

A szlovák pénzügyminiszter (korábban miniszterelnök) egy parlamenti kifakadásával végzett az élen az online szavazás alapján. Matovic Robert Fico (szintén volt miniszterelnök) egyik korruptnak tartott emberének, Kajetán Kičurának, az Állami Tőkealap egykori vezetőjének rontott neki és szó szerint azt mondta, az illető „Fico és (Robert) Pellegrini (a változatosság kedvéért: volt szlovák kormányfő – a Szek.) haverja, a szaros köcsög, akinek a széfjében aranyrudak hevertek”.

Ezzel a mondattal az összes szavazat 33 százalékát sikerült elhódítani a szavazáson, ami a dobogó legfelső fokát érte. Igaz, hogy csak orrhosszal, ugyanis Robert Ficónak 32 százalékot ért a következő mondat: „Én nem szeretném, hogy itt olyan emberek mászkáljanak, akik azt állítják, hogy nők, a lábuk között meg 20 cm-es himbilimbi lóg”.

Mint a Parameter megjegyzi, míg Matovic jelzője csak otromba volt, de nem tekinthető kifejezetten homofób uszításnak, Ficóé már klasszikusan az. Csakúgy, mint Haľko József római katolikus lelkipásztoré, aki azt találta mondani a szlovák köztévé egyik műsora kapcsán, hogy „azonos nemű személyek csókolózása nem való a képernyőre. Azt nem tudni, két nő, vagy két nem nő smacizott a közmédia visszataszító pornóműsorában”. Igaz, ez azért már a vert mezőnyben szerepelt a szavazáson.

A díjat egyébként – mint a Parameter.sk megjegyzi – az Inštitút ľudských práv postán juttatja el Matovicnak a szlovák parlamentbe. Személyesen azért nem mennek be, mert nem akarnak egy olyan politikussal találkozni, aki „értelmetlen javaslatokat” terjeszt elő.

A Parameter szándékosan nem írja az illető nevét, de sejthetjük, hogy Gyimesi Györgyről, az Egyszerű Emberek Pártja képviselőjéről van szó, aki – mint megírtuk – szeretné betiltani, hogy a szlovák közintézményekre szivárványos zászlót tegyenek.

NYITÓKÉP: Egy képen Fico, Matovic és Gyimesi György, fotó: Igor Matovic Facebook oldala

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek