Karácsony Gergely: Megüzenték a szavazók, hogy nem vezet sehova az ellenzék hozzáállása

Szerző: Aradi Péter
2022.06.27. 07:55

Rengeteg helyen tartottak a hétvégén időközi választást. Nem most vett repülőrajtot az ellenzék.

Karácsony Gergely: Megüzenték a szavazók, hogy nem vezet sehova az ellenzék hozzáállása

Június 26-án, vasárnap rekordnak számító 74 időközi választást tartottak, ebből négy budapesti kerület, öt megyeszékhely és kilenc egyéb település volt olyan, ahol párt vagy pártok jelöltjei is indultak. A Fidesz-KDNP a 18-ból 16 helyen indított jelöltet, közülük 12-ben mandátumot is szereztek, foglalta össze a Telex.

A budapesti négy választásból csak a 4. kerületit nyerte meg az ellenzéki induló, Vasvári László, a kormánypárti indulók a másik három kerületben, köztük Józsefvárosban és Erzsébetvárosban simán nyertek.

Utóbbival magunk is foglalkoztunk, mint írtuk,

az ellenzéknek nem lennének rosszak az esélyei,

ugyanis a DK-s Borka-Száz Tamás 2019-ben közel 20 százalékkal előzte a fideszes ellenfelét, Oláh Lajos, az ellenzék jelöltje 2022. április 3-án is majdnem 14 százalékos előnnyel nyerte a választókerületet.

A DK Jenei Kevint indította, aki mögé hivatalosan is beállt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik. Itt versenyben volt az Élhető Erzsébetvárosért civil szervezet jelöltje is, aki mögé pedig a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom állt be.

A végeredmény aztán sima Fidesz-KDNP győzelem lett, Ripka András a voksok 45 százalékát szerezte meg, Jenei Kevin Martin pedig 28 százalékkal lett második. A kutyapártos Terdik Roland 13,25 százalékot, az Élhető Erzsébetvárosért jelöltje pedig 8,47 százalékot szerzett.

Az eredményeket Karácsony Gergely úgy értékelte, hogy az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat

azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.

„Megüzenték, hogy ez az április 3-a óta bemutatott „melyikünk a legnagyobb kicsi” játék nem vezet sehova. Megüzenték, hogy nem vezet sehova az az ellenzéki hozzáállás, hogy „ha a Fideszt nem tudjuk legyőzni, hát győzzük le egymást”. A választók megüzenték: ébresztő!”

Rajta kívül Jámbor András, József- és Ferencváros országgyűlési képviselője reagált még az eredményre. Mint írta, sajnálja, hogy a szavazók kevesebb, mint 20 százaléka ment el csupán szavazni, és sajnálom, hogy

főként az ellenzéki szavazók maradtak otthon, vagy mentek el nyaralni.

„Nyilvánvaló, hogy most nem szolgáltuk meg a bizalmukat.”

NYITÓKÉP: Tumisu / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek