Robotkutya aknamentesít majd Kijev környékén

Szerző: Kósa András
2022.06.23. 18:21

Az amerikai hadseregben kettő szolgál az intelligens robotokból, az egyiket most Ukrajnába viszik aknamentesíteni.

Robotkutya aknamentesít majd Kijev környékén

Sikerült megegyeznie a HALO Trust nevű amerikai nonprofit szervezetnek az Egyesült Államok hadseregével arról, hogy rendelkezésükre bocsátják a legmodernebb aknamentesítő robotjukat – írta a Foreign Policy. Az alakja és mérete miatt robot kutyának is nevezett „Spot”-ot a Boston Dynamics fejlesztette ki. (Spot egyébként egy népszerű kutya-mesefigura Amerikában.) A szerkezet rendkívül ügyesen képes manőverezni a legbonyolultabb helyzetekben is, fogókarjával pedig szintén nagyon finom mozgásokra képes.

A Spot-ot először Kijev mellett vetik majd be egy olyan területen, ami a háború elején rövid időre orosz megszállás alá került. Mint a Foreign Policy megjegyzi, Ukrajnában vélhetően akkora területeket kell majd aknamentesíteni a harcok elmúltával, mint a második világháború után.

NYITÓKÉP: Christian Holzinger, Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek