Németország zöld gazdasági minisztere a szénenergia felpörgetését javasolja

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.20. 13:21

Robert Habeck nehéz telet jósol, ha nem sikerül emellett feltölteni a németországi gáztározókat.

Németország zöld gazdasági minisztere a szénenergia felpörgetését javasolja

Németországnak korlátoznia kell a gáz villamosenergia-termelésre történő felhasználását, és előtérbe kell helyeznie a tárolók feltöltését, hogy kompenzálja az  oroszországi ellátás visszaesését – mondta vasárnap Robert Habeck gazdasági miniszter.

Habeck ezen túl azt is beismerte, növelnie kell a szénégetést az országnak annak ellenére, hogy ő például épp a Zöld Párt tagja, aminek elveivel elvielg mélységesen ellentétes a szénenergia gondolata is.

Habeck azt is hozzátette hogy több gázt kellett szivattyúzni a tárolókba: Különben télen nagyon nehéz lesz” – mondta. Jelenleg Németországban a gáztárolók körülbelül 57 százalékban vannak feltöltve.

Habeck nehezményezte, hogy több szenet kell használni az áramtermeléshez, de a jelenlegi helyzetet súlyosnak nevezte.

Ez szomorú, de ebben a helyzetben egyszerűen szükséges a gázfelhasználás csökkentése”

– magyarázta. A német koalíciós kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra szénmentessé tegye a német energiatermelést.

Habeck azt is javasolta, korlátozzák a háztartási fűtést, és a kormány a nyáron egy gázárverési modellt is fel kíván állítani, hogy ösztönözze az ipar gázmegtakarítását. A konstrukció értelmében a gáz nélkül is megbirkózó ipari fogyasztók pénzért cserébe csökkentik fogyasztásukat, az ezzel megtakarított gáz pedig a tárolókba kerülne.

A kormány egy további 15 milliárd eurós hitelkeretet is fel tervez venni a KfW állami bankon keresztül, hogy a német gázpiaci terület menedzsere, a Trading Hub Europe gázt vásárolhasson.

A Gazprom orosz gázipari vállalat a múlt héten jelentette be, hogy technikai okok miatt csökkenti az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztüli szállítást arra hiavatkozva, késések történtek a német Siemens Energy kompresszorturbinák javításában.

KIEMELT KÉP: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek