Csehország odaszúr az oroszoknak: megvásárolta a hollandiai LNG-terminál kapacitásának egy részét

2022.06.18. 16:27

A csehek jól láthatóan nem akarják, hogy gázzal lehessen őket zsarolni.

Csehország odaszúr az oroszoknak: megvásárolta a hollandiai LNG-terminál kapacitásának egy részét

A Cseh Köztársaság megvásárolta a hollandiai LNG-terminál kapacitásának egy részét, jelent meg a hír a Novinky.cz-n, miután Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter (STAN) június 17-én azt bejelentette Twitter-oldalán.

A ČEZ cégcsoport pályázott két úszó LNG-terminál kapacitásának bérlésére kiírt pályázaton.

Az egyértelműen az ukrajnai háborúra adott európai reakcióként megépülő terminálok a közeljövőben kerülhetnek beüzemelésre. A cél nem más, minthogy minél hamarabb és nagyobb mértékben függetlenedjen az ország az orosz energiaellátástól. 

Hogy mi szükség van az európai önellátásra, arra jó példa, hogy az orosz állami tulajdonú Gazprom PJSC gázipari óriásvállalat június 16-án már visszafogta az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül Németországba irányuló energiaexportot arra hivatkozván, hogy a hiányt az európaiak csakis maguknak köszönhetik, ugyanis a nyugati szankciók miatt Kanadában rekedtek a turbinaalkatrészek. 

Az európai vezető politikusok és elemzők persze elutasították az orosz magyarázatot és egyértelműen kiállnak amellett, hogy Moszka csupán gazdasági fegyverként használja az európai energiaexportot a gázcsapok megnyitása és elzárára nem több ,mint puszta tehetetlenségből fakadó erőfölény-fitogtatás. Putyin célja szerintük egyértelműen

a kontinens energiaválságáának előidézése a létfontosságú üzemanyagkészletek elvonásával, ezzel megroppantva a gazdaságot.

Csehország ezért diverzifikálja gazdaságát. Az ország egyébként már a február 24-én kitört ukrajnai háború óta kiáll amellett, hogy Moszkva fegyverként használja a gázexportot az Európai Unió azon tagjai ellen, amelyek szankciókat vezettek be az orosz gazdaság ellen, illetve fegyvereket szállítottak Ukrajnának.

Csehország tehát egyértelműen kiáll az orosz energiaellátás diverzifikációja mellett, amit a holland LNG-projektbe való befektetés és az EU soros elnökség prioritásai is jól szimbolizálnak.

Ahogyan azt Jan Lipavský Csehország külügyminisztere már korábban körvonalazta, az ukrajnai orosz invázió humanitárius és geopolitikai következményei miatt az ország uniós soroselnökségi prioritásai nagymértékben megváltoztak:

az elsődleges feladat immáron a tagállami érdekek összehangolása, a közös uniós válaszreakció, valamint az EU orosz erőforrásoktól való függésének mérséklése lesz.

Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szerint ez hatalmas lehetőség az ország számára, hiszen az ukrajnai háború hatására 

„Sikerült jelentősen megerősítenünk energiabiztonságunkat. A ČEZ cégcsoporttal együttműködve megvásároltuk a Hollandiában épülő LNG-terminál kapacitásának egy részét. Ez a lépés segít abban, hogy elegendő gázt biztosítsunk polgáraink és vállalataink számára, ezáltal csökkentsük az Oroszországtól való energiafüggőségünket.”

— közölte Síkela a Twitteren.

NYITÓKÉP: ČEZ cégcsoport, turbinaszerelés. FOTÓ: Bohdan Zronek, Twitter

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek