Lebőgött az orosz flotta új fejlesztése a háborúban, már Putyinéknak sem kell

Szerző: Kósa András
2022.06.16. 09:41

Meglepő, hogy az orosz állami hírügynökség számol be egy az orosz hadsereg számára elég kínos hírről.

Lebőgött az orosz flotta új fejlesztése a háborúban, már Putyinéknak sem kell

Visszamondja az orosz hadsereg vezetése a megrendelését az orosz hadiflotta egyik legújabb fejlesztésű járőrhajóira – írta iparági forrásokra hivatkozva a TASSZ. Az orosz állami hírügynökség szerint hat darab Projekt 22160 jelzésű járőr hajóról van szó. Ezek annyira újak, hogy

az első csak 2018-ban állt szolgálatba,

és eddig összesen csak három másik darab követte és hat megépítésére kapott még megrendelést Zelenodolszk hajóépítő vállalat.

Vagyis a hat új hajó megrendelésének lemondása gyakorlatilag az orosz hadiflotta legújabb fejlesztési programjának a kukába hajítását is jelenti.

Ezeket a hajókat arra tervezték, hogy partközelben és nyílt vízen is képesek legyenek járőrözni, nyolc darab cirkálórakétát hordoznak és rendelkeznek egy helikopter hangárral is, amiben egy KA-27-es helikoptert lehet tárolni.

A TASSZ szerint ugyanakkor a háborúban a Fekete-tengeren bebizonyosodott, hogy nem elég tengerállóak (valószínűleg az alacsony merüléshez képest egyszerűen túl magasra és nehézre sikerült a felépítményük, így instabilak), nem elég megbízható a hajtómotoruk, gyenge a légvédelmi rendszerük és gyengének bizonyult a fegyverzetük is.

NYITÓKÉP: Orosz védelmi minisztérium, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek