Olaf Scholz azért vetette el a német Gazprom államosítását, mert félt Putyintól

Szerző: Fekő Ádám
2022.06.15. 08:47

A német kancellár attól tartott, teljesen leállíthatják az orosz gázt, ha államosítják a Gazprom Germaniát.

Olaf Scholz azért vetette el a német Gazprom államosítását, mert félt Putyintól

A Bloomberg szerint Olaf Scholz német kancellár azért vetette el a Gazprom német részlegének, a Gazprom Germaniának a teljes államosításának gondolatát, mivel úgy vélte, hogy ez feldühítheti Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és az orosz gázszállítás leállításához vezethet.

Az újság szerint szerint Robert Habek gazdasági miniszter ragaszkodott a Gazprom Germania teljes államosításához Scholzcal szemben.

A német kormány még áprilisban döntött úgy, hogy a szankciók alatt álló céget hosszútávú külső irányítás alá veszi: azóta a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség irányítja, ráadásul egyes hírek szerint többmilliárdos hitel nyújtására készül a német állam a csődkockázat elkerülése érdekében.

A Gazprom április 1-én szállt ki tulajdonképpen a Gazprom Germania üzemeltetéséből, májusban pedig szankciókat vezetett be a saját külföldi leányvállalatai ellen: Welt am Sonntag szerint a Gazprom Germania elleni orosz szankciók évente mintegy 5 milliárd euróba kerülhetnek a német adófizetőknek.

Németországban több gáztározó is a Gazprom Germania kezében van, köztük az ország legnagyobb ilyen létesítményei is, emellett globális értékesítésben is utaznak, londoni és szingapúri leányvállalatokkal.

KIEMELT KÉP: Wikimedia Commons

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek