Sebességkorlátozással és vasárnapi autóstop bevezetésével oldaná meg az üzemanyagkrízist az SPD elnöke

2022.06.11. 13:09

Saskia Esken szerint az eddigi intézkedések nem elég hatásosak és az árak visszaszorítására akár egy átmeneti sebességkorlátozást is elképzelhetőnek tart.

Sebességkorlátozással és vasárnapi autóstop bevezetésével oldaná meg az üzemanyagkrízist az SPD elnöke

Saskia Esken, az SPD vezetője keményen kritizálta a németországi üzemanyag-visszatérítés eddigi hatását és lehetségesnek tartja az ideiglenes sebességkorlátozások és a vezetési tilalmak bevezetését, ha az olaj és a benzin ára továbbra is ilyen magas marad - írta meg a Tagesspiegel.

A szociáldemokrata német politikus az újságnak adott interjújában (ami teljes egészében vasárnap fog megjelenni) arról is beszélt, hogy bár az olajtársaságok azt állítják, hogy az árkönnyítést teljes mértékben a lakosságra hárítják, ez szerinte nem igaz.

"Ez az a pont, ahol a versenyhivatalnak egyértelműen be kell avatkoznia mert az olajtársaságok nem kaszálhatnak az adófizetők kárára"

- mondta Esken.

A benzinre és a gázolajra vonatkozó, az FDP által keresztülvitt adókedvezmény mintegy hárommilliárd euróba kerül az adófizetőknek, de a politikus szerint nyilvánvaló, hogy a kedvezmény nem jelenik meg teljes mértékben a lakossági árakon.

"Ha az üzemanyagárak továbbra is ilyen magasak maradnak, nem zárható ki, hogy keményebb intézkedésekre kerül sor" - hangsúlyozta Esken.

A trösztellenes törvények mellett az egyik eszköz az 1975-ös energiabiztonsági törvény, amelyet az olajválságra reagálva fogadtak el, és amelyet a koalíció most módosított.

"Ez lehetővé teszi a kormány számára, hogy ideiglenes intézkedéseket rendeljen el, például vasárnapi vezetési tilalmat - amire az idősebbek még emlékeznek - vagy ideiglenes sebességkorlátozást" - emelte ki a politikus.

"De szóba jöhetnek az árplafonok is, vagy - a legszélsőségesebb esetben - az, hogy a kritikus energiaellátási infrastruktúrákban működő vállalatokat korlátozott időre vagyonkezelői felügyelet alá helyezzük" - részletezte.

Németországban jelenleg a benzin és a dízel literára is 2 euró fölött van.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek