A kínai védelmi miniszter szerint Peking nem fog hezitálni, ha Tajvan kikiáltja a függetlenségét

2022.06.10. 19:04

A politikus szerint ha Tajvan kikiáltja a függetlenségét, akkor Kína azonnal támadásba fog lendülni.

A kínai védelmi miniszter szerint Peking nem fog hezitálni, ha Tajvan kikiáltja a függetlenségét

Peking "nem fog habozni, hogy háborút indítson", ha Tajvan kikiáltja függetlenségét - figyelmeztette amerikai kollégáját pénteken a kínai védelmi miniszter az Al Jazeera információi szerint.

Wei Fenghe figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor először találkozott szemtől szemben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a szingapúri Shangri-La csúcstalálkozó keretein belül.

A miniszter kifejtette, hogy Peking saját területének tekinti a demokratikus, saját kormányzattal bíró Tajvant és arra figyelmeztetett, hogy szükség esetén akár erőszakot is alkalmaznának a sziget elfoglalására. 

Kína és az Egyesült Államok között Ukrajna inváziója óta folyamatosan növekszik a feszültség: az amerikai döntéshozók egy része attól tart, hogy Oroszország példája felbátoríthatja Pekinget Tajvan lerohanására.

Wei most arra figyelmeztette Austint, hogy "ha bárki el meri szakítani Tajvant Kínától, a kínai hadsereg biztosan nem fog habozni háborút indítani, bármi áron"

- idézte a minisztert a védelmi minisztérium szóvivője, Wu Qian a találkozón.  

Austin ezzel szemben beszédében "megerősítette a béke és a stabilitás fontosságát a térségben, a status quo egyoldalú megváltoztatásának ellenzését, és felszólította Kínát, hogy tartózkodjon a Tajvannal szembeni további destabilizáló lépésektől"

- olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében.

A Tajvannal kapcsolatos feszültségek különösen a sziget légvédelmi övezetébe történő egyre gyakoribb kínai repülőgépes behatolások miatt fokozódtak.

Joe Biden amerikai elnök múlt havi japán látogatása során úgy tűnt, hogy szakít az Egyesült Államok több évtizedes politikájával, amikor egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Washington katonailag is megvédené Tajvant, ha Kína megtámadja.

A Fehér Ház azóta ragaszkodik ahhoz, hogy nem változott a "stratégiai kétértelműség" politikája azzal kapcsolatban, hogy beavatkozna-e vagy sem.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek