Az USA nagykövete az Azonnalinak: A legtöbb válság egyetlen felelőse Oroszország

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.07. 15:30

Az Azonnali az ukrajnai Irpinyben járt, ahol összefutott az Egyesült Államok szlovákiai nagykövetével, akinek lapunk újságírója gyorsan fel is tett néhány kérdést.

Az USA nagykövete az Azonnalinak: A legtöbb válság egyetlen felelőse Oroszország

Az Egyesült Államok nemrégiben kinevezett szlovákiai nagykövete Bridget Brink az Azonnali azon felvetésére, hogy egyre több hír szól arról, hogy az amerikai tüzérségi fegyverek késedelme miatt nehéz helyzetbe kerülnek az ukrán katonák a keleti fronton, Brink diplomatikus kitérő választ adott.

Elmondta, hogy az, amit Irpinyben látott, hihetetlen ellenállásról tett tanúbizonyságot, és

éppen emiatt hiszi, hogy Ukrajna győzni fog.

„Hogy a kérdésre is válaszoljak – folytatta Brink, – mi dollármilliárdokat biztosítunk Ukrajna számára. Az elnök úr nemrég írt alá egy negyven milliárd dolláros csomagról szóló döntést, ebből 19 milliárd a biztonsági rendszerekre fordítható. Ezen kívül naponta együtt dolgozunk az ukrán hatóságokkal, akik elmondják, pontosan mire van szükségük.

A háború megváltozott, már nem ugyanolyanok a harcok, mint Kijev körül voltak. Az elnök néhány napja jelezte, hogy Ukrajna megkapja a szükséges tüzérségi fegyvereket, például a Stringer és Javelin rakétákat, a páncélozott járműveket és rengeteg lőszert. Jelenleg

nem látom, hogyan lehetne ennél gyorsabban véghezvinni ezt a procedúrát”

– nyilatkozta Brink az Azonnalinak.

Újságírói kérdésre a nagykövet elmondta azt is, hogy továbbra sincs tervben, hogy

amerikai katonák érkezzenek Ukrajnába,

mert az elnök nem akarja a NATO-t háborúba keverni.

„Mi azért vagyunk itt, hogy segítsünk Ukrajnának. A Donbaszban és délen tanúsított ukrán hősiesség meg fogja hozni a gyümölcsét. Még nincs ugyan vége, de végig ott leszünk az ukránok mellett.”

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy néhány balkáni ország lezárta a légterét Szergej Lavrov külügyminiszter előtt, és először hoztak szankciókat, a nagykövet azt mondta, most hallott róla először, de Amerika célja amellett, hogy Ukrajna védelmét segíti, hogy azokat az országokat is támogassa, amik ki vannak téve az orosz agresszió hatásainak.

Brinket megkérdeztük arról is, nem tart-e attól, hogy az európai gazdaságokat nagyon nehéz helyzetbe hozza az oroszokra kivetett olajembargó.

„Sokféle válsággal szembesülünk most, nemcsak az olaj miatt, hanem amiatt is, mert Ukrajna kulcsfontosságú a globális élelmiszerbiztonság szempontjából. De ezeknek a válságoknak

az egyetlen felelőse Oroszország, és ő is tudja megállítani őket azzal, ha leáll a háborúval”

– mondta a diplomata.

NYITÓKÉP: U.S. Embassy Slovakia / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek