Elnyelheti az ukrán korrupció a nyugati segítséget

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.01. 15:35

Az Egyesült Államok könnyen úgy járhat az Ukrajnába küldött fegyverekkel, mint Afganisztánban – figyelmeztet a Financial Timesnak küldött olvasói levelében a Világbank volt magyar munkatársa.

Elnyelheti az ukrán korrupció a nyugati segítséget

Kijev az orosz invázió kezdete óta hatalmas összegű nyugati támogatást kapott. Az elmúlt két hónapban csak Washington 53,6 milliárd dollár értékű gazdasági és katonai segélyt hagyott jóvá, amely a tavalyi ukrán GDP harmadának felel meg – emlékeztet Dobozi István. Ám a szakember szerint még ez a pénz sem lesz elegendő, ha elköltését nem ellenőrzik.

A Világbank volt vezető energetikai közgazdásza úgy látja, az USA most „kötelességének érzi, hogy Zelenszkij ukrán elnök szinte minden kérésének eleget tegyen”. Ezért úgy küldenek nagy mennyiségű nehézfegyvert a megtámadott országba, hogy a szállítmányok sorsát nem tudják nyomon követni.

Az érdemi ellenőrzést nélkülöző nagyvonalúság azt mutatja, milyen keveset tanult az USA az afganisztáni összeomlásból, ahol az amerikai adófizetők pénzéből számos „9/11 milliomos” gazdagodott meg

– vélekedik Dobozi.

A szakember emlékeztet: a Transparency International 2021-es jelentése szerint Ukrajna - Oroszország mögött - a második legkorruptabb ország Európában. Dobozi felidézi, hogy a Világbank munkatársaként tanúja volt annak, milyen hatalmas károkat okoztak az ukrán energetikai szektorban burjánzó visszaélések.

„Hiába ígérte meg Zelenszkij, hogy kiirtja a korrupciót, Ukrajna az ő vezetése alatt is nagyrészt megmaradt kleptokráciának” – szögezi le Dobozi. Hozzáteszi: bármennyire is elismerésre méltó az ukránok ellenállása az invázióval szemben, e negatív jelenségek alól a fegyveres erők sem jelentenek kivételt.

A 2014-es első orosz agresszió óta Ukrajnában hatalmas illegális fegyverpiac alakult ki, amely még inkább felvirágozhat az amerikai haditechnikai segélyek nyomán.

Szoros ellenőrzés híján a rohamtempóban szállított fegyverek könnyen Amerika ellenségeinek kezébe kerülhetnek – figyelmeztet a szakember.

„Putyin megszálló hadserege után Ukrajna második legveszedelmesebb ellensége a korrupció”

– mutat rá Dobozi.

Az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos cikkeinket ide kattintva tudod megnézni.

NYITÓKÉP: US Air Force / Flickr

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek