Fidesz-MSZP-DK „nagykoalíciót” sejt Vágvölgyi B. András kirúgása mögött Baranyi Krisztina

Szerző: Kósa András
2022.05.31. 07:19

A IX. kerület polgármestere szerint több frakcióban régóta már csak az ürügyet keresték a helyi lap főszerkesztőjeként dolgozó Magyar Narancs-alapító eltávolítására.

Fidesz-MSZP-DK „nagykoalíciót” sejt Vágvölgyi B. András kirúgása mögött Baranyi Krisztina

Politikai okai lehetnek annak, hogy a ferencvárosi önkormányzati médiacég vezetője azonnali hatállyal megszüntette a kerületi újságot vezető Vágvölgyi B. András munkaviszonyát – legalábbis

ez derül ki Baranyi Krisztina polgármester hosszú bejegyzéséből saját közösségi oldalán.

Mint az Index megírta, a Ferencvárosi Média Nonprofit Kft.-t irányító Hagymási Zoltán május 27-i hatállyal bontotta fel a 9 magazint vezető Vágvölgyi B. András munkaszerződését. A lap szerint arra hivatkozva, hogy májusban Vágvölgyi B. András öt napig nem jelent meg a munkahelyén és szabadságot sem kért, pedig a munkaszerződésében az áll, hogy munkáját a szerkesztőségben köteles végezni.

Vágvölgyi B. András egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyben, Baranyi Krisztina polgármester viszont megnyilvánult. Mint írta, ő is utólag értesült csak a szerződés megszüntetéséről, amivel nem ért egyet.

„Bár fontos szempontnak tartom az önkormányzaton és cégein belül a munkaügyi szabályok betartását, nyilvánvaló, hogy egy újság, pláne egy havilap szerkesztőjének szükségtelen minden reggel nyolctól az íróasztalát támasztania. Végképp nem 2022-ben. Nincsen kétségem afelől, hogy Hagymási Zoltán ügyvezető igazgató ürügyet keresett a főszerkesztő eltávolítására. Feltételezem, hogy ezt a kerületi képviselők egy részének nyomására tette. A gyanút erősíti, hogy a képviselő-testület a múlt héten nem fogadta el a média cég 2022-es üzleti tervét”

– fogalmazott. Szerinte

„Ferencvárosban most ugyanaz történik kicsiben, mint ami a Népszabadsággal, az Indexszel, korábban az Origóval történt meg nagyban”.

Majd felidézte, hogy polgármesterként nyílt pályázatot írt ki a kerületi lap vezetésére, aminek elbírálására a helyi pártokat is meghívta, de „a frakciók nem éltek a lehetőséggel, viszont azonnal támadták a pályázatot”.

Torzsa Sándor, az MSZP és a DK helyi képviselőit tömörítő frakció vezetője a következő választ adta: „nem kívánunk jelölni ebbe a bizottságba, mert a pályázati kiírás és annak körülményei súlyosan aggályosak ezért az egész folyamatot illegitimnek tekintjük”. Végül az lett az akkor mindenki számára elfogadható megoldás, hogy önálló médiacéget hoznak létre.

Ennek élére

„Hagymási Zoltánt választotta meg a képviselő-testület, aki már a Fideszes éra alatt is a helyi tv vezetője volt”,

míg az újság vezetésére kiírt pályázatot Vágvölgyi B. András, a Magyar Narancs egykori főszerkesztője nyerte meg.

A polgármester szerint tavaly év elején a Medián készített többek között a 9 Magazinra is kitérő reprezentatív közvélemény-kutatást a kerületben. Akkor a ferencvárosiak 41 %-a értékelte úgy, hogy a korábbi laphoz képest javult az újság, míg 12 % szerint romlott.

„Olyan újság nincsen, ami mindig mindenkinek teljesen megfelel. A 9 Magazin sem ilyen. Nekem is akadnak időnként kifogásaim, lennének ötleteim. De távol tartom magam attól, hogy a sajtó munkájába beleavatkozzak. A képviselők egy része azonban ezt másképp gondolja. A fideszesek (az álcivil »lokálpatrióta« képviselővel együtt) testületi és bizottsági üléseken rendszeresen támadják a lap főszerkesztőjét”

– írta Baranyi Krisztina.

Torzsa Sándor, az MSZP-DK képviselőcsoport vezetője pedig tavaly júniusban levelet írt a polgármesternek, a jegyzőnek és Hagymási Zoltánnak a helyi előválasztáson induló DK-s jelölt szerinte előnytelen fotója kapcsán. Ebben úgy fogalmazott:

„frakciónk azonnali vizsgálatot kér, ami megválaszolja azt a kérdést, hogy fordulhat elő, hogy egy szerkesztett újságban, ami többszörös lektoráción megy keresztül, egy ilyen személyében degradáló kép kerül beszerkesztésre? Reméljük, hogy kínos magyarázkodáson kívül, valódi következményei lesznek…”.

Ferencvárosban a múlt héten került a képviselő-testület elé a Média Kft. 2021-es beszámolója és idei üzleti terve. Ennek részeként a papír árának jelentős emelkedése miatt 15 százalékkal szerették volna emelni a lap költségvetését, de ezt a közgyűlés nem szavazta meg.

Mint a polgármester írta, Torzsa Sándor az üzleti terv későbbi elfogadásához újabb előterjesztést kért a városvezetéstől, és a lappal kapcsolatos különböző koncepciók közötti testületi döntést szorgalmazta.

„A lokálpatrióták egy kicsit tovább mennének, mi javasolnánk a Kilences teljes megszüntetését, hiszen mint ahogy Baranyi Krisztina polgármesterünk mondta, tőlünk teljesen független” (ti. a képviselőktől)

– idézte ezután Deutsch Lászlót Baranyi Krisztina.

Deutsch László a polgármester szerint „a Fidesz helyi álcivil szervezetének a képviselője”. Ezt követte Vágvölgyi B. András kirúgása.

Bejegyzésében Baranyi Krisztina azt is leírja, hogy „Torzsa Sándor, a helyi MSZP-DK frakció fentiekben többször idézett vezetője, a HírHugó című online revolverlap munkatársa. Egy másik ferencvárosi MSZP-s Kelemen László, szintén a HírHugó szerkesztője, a ferencvárosi MSZP-DK frakció titkára, a Torzsa által elnökölt Egészségügyi és Szociális Bizottságba delegált MSZP-s külső tag. Mind a két pozíciójáért szerény javadalmazást kap az önkormányzattól”.

Majd azzal zárja sorait, hogy „az ügyvezető indoklását a főszerkesztő eltávolítására elfogadni nem tudom. Választási ígéretünk volt a ferencvárosi szabad sajtó létrehozása és működtetése, pártérdekek alapján ennek korlátozása számomra elfogadhatatlan”.

NYITÓKÉP: Schmidt Andrea photography, Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek