Facebookon és a bíróságon megy egymásnak a Jobbik, de beszélni nem akarnak róla

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.31. 14:11

Izgalmas helyzet alakult ki a ki tudja, hányadik alkalommal szakadó pártban: politikusaik a közösségi médiában borítják egymásra az asztalt, de a sajtótól elzárkóznak.

Facebookon és a bíróságon megy egymásnak a Jobbik, de beszélni nem akarnak róla

Hétfő este tulajdonképpen asztalt borított a Jobbik, hogy aztán kedd délelőttre már hallgatás legyen mindenről: Jakab Péter elnök a Facebookon jelentette be, nemcsak a párt etikai bizottságánál kezdeményezte helyettese, egyben az elmúlt hónapokban a legstabilabb szövetségesének számító Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a pártból, de egyúttal fel is jelenti hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatt.

Az ezek szerint a bíróságra is készülő Potocskáné már Facebookon is csak szűkszavúan reagált a korrupciós vádakra, és annyit írt, a lelkiismerete tiszta, továbbra is szolgálja a Jobbik közösségét. 

Kevéssé maradt csendben viszont Dunakeszi jobbikos önkormányzati képviselője, Varga Zoltán Péter, aki úgy döntött, ő Jakab ellen kezdeményez etikai vizsgálatot. Varga elmondta megdöbbentette Jakab bejelentése, ami szerinte már azzal sértette a Jobbik alapszabályát, hogy belső megbeszélés helyett a nyilvánosság előtt ment neki a párt frakcióvezetőjének.

A három érintett egy dologban megegyezik: miután a közösségi médián különböző formában futott végig egy-egy posztjuk az üggyel kapcsolatban, nyilatkozni már nem akartak. Varga az Azonnalinak annyit tett hozzá, ő mindent leírt Facebookon, amit tud a Potocskáné-Jakab ellentétről, és ő itt nem oldalt választ, hanem etikai vétséget látott

„A Jobbik megfelelő bizottságai el fognak járni a feladatuknak megfelelően” - mondta Varga, aki azért Facebookon azt is hozzátette, annyira nem ért egyet a párt jelenlegi irányvonalával, hogy az utóbbi időben esetleges kilépése következményeinek is utánanézett. 

Kerestük a két főszereplőt: Potocskáné Kőrösi Anita sms-ben válaszolta, hogy nem kíván nyilatkozni,

Jakab Péternek pedig a Jobbik sajtóosztályán keresztül tettük fel többek közt azt a kérdést, hogy ha állítása szerint azért nem távolítják el Földi Istvánt a pártból egy vélt párton belüli, szexuális bűncselekmény miatt, mert megvárják vele a nyomozás eredményét, akkor miben más ebből a szempontból Potocskáné Kőrösi Anita esete, akit a feljelentéssel egyszerre akar kitenni, de csak tömören annyit kaptunk válaszként, Jakab nem kíván nyilatkozni a sajtónak.

A nyáron még az ellenzék egyik legerősebb politikai erejének tűnt Jobbik április 3. után megint problémákkal néz szembe: a pártok egy része és az elemzők is őket teszik felelőssé az összefogott ellenzék váratlanul csúfra sikerült bukásáért (Jakab egyébként Gyurcsány Ferenccel együtt Márki-Zay Pétert gondolja fő bűnösnek), a tisztújító kongresszus előtt pedig nagy botrány lett abból, hogy a szintén jobbikos Szilágyi György élettársát állítása szerint Földi Máté meg akarta erőszakolni egy pártrendezvényen. Jakab Péter azt mondta, semmit sem tudott erről.

A politikust a problémák ellenére viszonylag simán szavazták meg pártelnöknek a májusi tisztújításon Stummer Jánossal szemben, pedig a 2022 előtt kirakott vagy menekült jobbikosok egyre nyíltabban kritizálták Jakab vezetési stílusát.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek