Az ukrán titkosszolgálat szerint orosz katonák egy zendülés során majdnem megöltek egy tábornokot

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.30. 15:24

Egy kiábrándult katona kézigránáttal fenyegette meg a tábornokot, aki aztán inkább elmenekült.

Az ukrán titkosszolgálat szerint orosz katonák egy zendülés során majdnem megöltek egy tábornokot

A Donyeck régióban orosz katonák majdnem lelőtték Valerij Szolodcsuk tábornokukat és testőreit, akik azért érkeztek, hogy leverjék a katonai zendülést, és kényszerítsék őket az ukrajnai harcokban egy támadás folytatására – írja a Pravda ukrán napilap az Ukrán Hírszerző Szolgálat közleményére hivatkozva. 

A katonák nem voltak hajlandóak engedelmeskedni a parancsnak, és készek voltak felrobbantani a „magas rangú vendégeket”, így az orosz tábornok végül elmenekült a frontvonalból. A titkosszolgálat bizonyítéka egy lehallgatott telefonbeszélgetésre alapoz, amelyen egy orosz katona és felesége beszélgettek.

„Majdnem minden akkumulátorunk meghibásodott. Pisztolyával hadonászni kezdett, és azt kiabálta: »Megöllek, ha nem mész oda!« És jött a kölyök, és mondta neki »Menj el innen, fuss!« A fenébe, előhúzott egy gránátot, és azt mondta: »Gyere, lőj le, engem! Együtt fogunk itt robbantani!« Aztán elkezdtek ütni minket a különleges alakulatok botokkal, mi is ütöttük őket. Kicsin múlott, hogy mindegyiküket le nem lőtték. Beült a páncélozott járműbe, és elment. Egyáltalán nem akarok itt maradni!”

– hangzik el az orosz katona szájából a hangfelvételen.

A katona arról panaszkodott, hogy a dandárnak csak egyharmada (több mint 600 fő) maradt meg, a többiek pedig meghaltak vagy megsebesültek. Egyetért a feleségével, aki azt mondja neki, hogy meneküljön Ukrajnából: „Ezek után a rohadt szavak után egyáltalán nem akarok itt maradni!" – mondja.

Az orosz hadsereg szerződéses katonái május végére várnak, hogy mielőbb elmenekülhessenek Ukrajnából. E hónap végén lejár az orosz törvények által a „különleges műveletre" megszabott 90 napos határidő. Ezért azoknak, akik februárban érkeztek Ukrajnába, lesz lehetőségük arra, hogy „legálisan" elhagyják a szolgálatot.

Nemrég a The Guardian közölt cikket arról, hogy számos hivatásos orosz katona tagadja meg, hogy Ukrajnában harcoljon, azzal az ürüggyel, hogy Oroszország hivatalosan nem áll hadban Ukrajnával, és ilyen esetekben az orosz hatóságok tehetetlenek, a legmagasabb szankció, amit alkalmazhatnak a katonák elbocsátása. 

NYITÓKÉP: Alan Rappeprt/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek