Beszólt a lengyel elnök a németeknek Ukrajna ügyében: átvertetek minket!

Szerző: Kósa András
2022.05.24. 20:55

Andrzej Dudának kezd fogyni a türelme amiatt, hogy a német kormány nem akarja azonnal szállítani nekik a legmodernebb harckocsikat.

Beszólt a lengyel elnök a németeknek Ukrajna ügyében: átvertetek minket!

Szószegéssel vádolta meg a német kormányt Andrzej Duda lengyel elnök a Davosban megrendezett világgazdasági fórumon újságíróknak nyilatkozva. Duda a WELT televízió kérdésére arról beszélt, amikor az orosz agressziót követően elkezdték nehézfegyverekkel, többek között harckocsikkal támogatni Ukrajnát,

azt kérték a német kormánytól, hogy cserébe szállítsanak nekik modern Leopard 2-es gyártmányú harckocsikat, amire ígéretet is kaptak.

Csakhogy ez azóta sem történt meg.

„Németország megígérte, hogy ellát minket ezekkel a tankokkal. És azóta sem tartja be az ígéretét. Őszintén mondom, hogy nagyon csalódottak vagyunk emiatt”

– fogalmazott a lengyel elnök, hozzátéve, hogy szomszédként kötelességüknek érezték, hogy „nagy számban küldjenek fegyvereket” Ukrajnába, de ezzel végső soron a saját védelmüket is gyengítették, ezért fordultak német partnereikhez.

Duda tovább is ment a kritikákban és azt mondta, a német kormány általában is sokkal többet segíthetnek Ukrajnának, mint most teszi.

Lengyelország jórészt T-72-es, szovjet gyártmányú tankokat küldött Ukrajnának, valamint más nehéz harci járműveket, és ugyanígy tett a cseh kormány is. Csehország emiatt már kapott 15 darab Leopard 2-est, de Lengyelországnak még várnia kell a jelek szerint.

Az ügyben egyébként – már Duda kritikája után – sürgősen tárgyalt egymással Annalena Baerbock német-, és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter is. Baerbock ezen azt mondta,

„Németország nem tudja csak úgy a zsebéből előrántani”

a lengyelek által várt tankokat, és megértést kért lengyel kollégájától, aki Andrzej Dudánál békülékenyebb hangnemben csak annyit mondott, hogy látja a szándékot Berlinben „a probléma megoldására”.

NYITÓKÉP: Bundeswehr Fotos, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek