A Fekete-tengeren eszkalálódhat az orosz-ukrán háború

Szerző: Kósa András
2022.05.24. 18:06

Egy egyelőre litván-brit kezdeményezés, amihez hamarosan Egyiptom is csatlakozhat, akár erővel is kikényszerítené, hogy az Odesszai kikötőből megindulhassanak a gabonával megrakott ukrán teherhajók.

A Fekete-tengeren eszkalálódhat az orosz-ukrán háború

Londonban tárgyalt a litván külügyminiszter és a megbeszéléseken a Times szerint egy olyan téma is felmerült, ami könnyen új szintre emelheti az Ukrajnában folyó háborút.

Gabrielius Landsbergis és Liz Truss ugyanis többek között arról egyeztetett, hogy

hadihajókat küldenek a Fekete-tengerre annak érdekében, hogy fegyverrel törjék fel az Odessza köré húzott orosz tengeri blokádot.

A kezdeményezéshez várják más országok csatlakozását is.

Az orosz hadihajók már az agresszió legelejétől megjelentek a fontos ukrán kikötő térségében és azóta Ukrajnából egyetlen kereskedelmi hajó sem tudott kifutni, így teljesen leállt az ország gabonaexportja.

Ez nem csak Ukrajnát érinti katasztrofálisan gazdasági szempontból, de

globális élelmiszerválsághoz is vezethet,

hiszen az ukrán (és egyébként az orosz) gabona hiánya az egész világon megemelte az élelmiszerek árát, emiatt már több importőr országban is komoly társadalmi feszültségek alakultak ki.

A Times szerint éppen ennek köszönhetően valószínűleg Egyiptom is csatlakozni fog a koalícióhoz, de más NATO-tagállamok csatlakozása is elképzelhető.

Csakhogy a Boszporusz hajóforgalmát is szabályozó Montreux-i egyezmény értelmében a Fekete-tengerrel nem határos országok hadihajói maximum 30 napig tartózkodhatnak a tengeren, háború esetén pedig Törökország lezárhatja a szorost – mint ahogy ezt meg is tette, ezért nem tudnak például az orosz gabonaszállítók sem kihajózni, vagy ezért nem jut segítséghez máshonnan az amúgy gyatrán teljesítő orosz Fekete-tengeri flotta.

Emiatt a nemzetközi jog szerint egyedül Törökország küldhetne hadihajókat a blokád feltörésére,

de ezt Recep Tayyip Erdogan elnök mindmáig nem merte megkockáztatni, pedig számos török hajó éppen így „beragadt” a Fekete vagy az Azovi-tengerre a háború miatt.

NYITÓKÉP: Brit hadihajók Porthsmouth-ban, fotó: Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek