„Siker”: sokkal kevesebb gáz van a magyar tározókban, mint az uniós átlagszint

Szerző: Kósa András
2022.05.23. 17:11

A magyar kormánypropaganda Nyugat-Európában riogat sötét és hideg téllel a gázellátás hiánya miatt, de most kiderült, egyelőre jelentősen alacsonyabb a hazai gáztározók töltöttségi szintje, mint az uniós átlag.

„Siker”: sokkal kevesebb gáz van a magyar tározókban, mint az uniós átlagszint

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint folyamatosan zajlik a hazai gáztorolók feltöltése, ennek eredményeképpen május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent.

Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hivatalos közlés azért érdekes, mert eszerint a hazai tározók töltöttsége jelentősen elmarad az Európai Unió átlagáétól. Szombaton írtuk meg az Indexre hivatkozva, hogy

az uniós tározók már 41 százalékos töltöttségnél járnak átlagosan,

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke pedig még a múlt héten arról beszélt Brüsszelben magyar újságíróknak, hogy télre 80 százalékra akarják növelni a töltöttséget.

Magyarország egyébként 6.33 milliárd köbméter tározói kapacitással rendelkezik a MEKH szerint, vagyis a saját szükségleténél jóval több gáz képest tárolni.

A gázszolgáltatóknak október 1-ig legkevesebb 1,87 milliárd köbméter gázt kell betárolniuk, hogy a hazai téli gázellátás extrém körülmények között is biztosított legyen.

NYITÓKÉP: 11082974 / Pixabay

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek