Fordulat? A háború kezdete óta nem nagyon közölt ilyen hírt a közmédia Putyinról

Szerző: Kósa András
2022.05.23. 19:43

Simán lejött az MTI-ben, hogy Vlagyimir Putyin az ukrán háborút arra is felhasználja, hogy súlyos zavarokat okozzon a gabonapiacokon és ezzel emigránsválságot szabadítson Európára. Az ukrán kormány egyik tanácsadóját is idézhették volna akár.

Fordulat? A háború kezdete óta nem nagyon közölt ilyen hírt a közmédia Putyinról

Szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök Németország volt moszkvai nagykövete szerint. Rüdiger von Fritsch a Der Tagesspiegel című berlini lapnak adott interjúját az MTI idézte, és többek között a Magyar Nemzet is átvette.

A diplomata szerint a Kreml migránsáradattal akarja destabilizálni Európát. Putyin úgy gondolja,

a gabonaimport összeomlásával éhezők milliói menekülnek el a térségből Európa felé,

ahogyan szíriaiak milliói menekültek korábban a háború borzalmai elől – idézte Rüdiger von Fritsch-t a nemzeti hírügynökség.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a háború kitörése óta a közmédia meglehetősen visszafogott az Oroszországra nézve negatív hírek közlésében, a köztévében például rendszeresen szólaltattak meg olyan szakértőket, akik Moszkva-barát álláspontot közvetítettek,

Vlagyimir Putyin bírálatától, az orosz elnökkel kapcsolatos kritikáktól pedig különösen tartózkodtak,

nyilván azért, mert a magyar kormány is kifejezetten orosz-barát volt február 24-e előtt, és máig azon országok köze tartozik, amelyik tartózkodik a bírálatoktól. (Ebben Novák Katalin köztársasági elnök retorikájában van változás, ő már többször személyesen is agresszornak nevezte ls elítélte Vlagyimir Putyint.)

Az interjú szemlézése azért is érdekes, mert valójában teljes mértékben ukrán kormányzati narratívát közöl, nem véletlen, hogy Rüdiger von Fritsch-t ukrán résztől is bőven idézték, például Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója.

NYITÓKÉPVlagyimir Putyin orosz elnök tekinti meg a május 9-i győzelmi napi felvonulást. FOTÓ: Kreml

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek