Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Szerző: Kósa András
2022.05.22. 15:16

Ukrajna brit nagykövete számolt be a felháborító esetről.

Ukrán történelemkönyveket égetnek az oroszok a „nácitlanítás” jegyében

Ukrán történelemkönyveket égettek el az oroszok legalább egy esetben az agresszió során – erről közölt egy képet Ukrajna brit nagykövete. Melinda Simmons szerint teszik mindezt a „nácitlanítás jegyében”, csakhogy ez annak éppen az ellenkezője.

Oroszország részéről régi törekvés, hogy Ukrajna létének legitimitását is kétségbe vonja. Vlagyimir Putyin és több vezető orosz értelmiségi még az agressziót közvetlenül megelőzően beszélt arról, hogy ukrán nép, és ukrán nyelv nem is létezik. (Igaz, maga Putyin néhány éve még „testvéreink”-ként emlegette az ukránokat.)

A történelemhamisító, háborút legitimáló érvelés része a „nácitlanítás” is, Putyin szerint az ukrán elnök, a zsidó származására büszke Volodimir Zelenszkij „náci”, ezért kellene eltávolítaniuk a hatalomból.

A logikai képtelenséget néhány hete Szergej Lavrov azzal próbálta megmagyarázni, hogy egy olasz tévének azt nyilatkozta: maga Hitler is zsidó volt. Ezzel sikerült akkora világbotrányt keltenie, hogy maga Vlagyimir Putyin is bocsánatot kért utólag Izraeltől és a világ zsidóságától.

NYITÓKÉP: Melinda Simmons, Twitter

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek