80 százalékra akarja az unió feltölteni a gáztározóit a télre és van is rá esély, hogy sikerüljön

Szerző: Kósa András
2022.05.21. 16:23

Közös gázvásárlást is tervez az Európai Bizottság a tagállamok számára, de ebben önkéntes lenne a részvétel.

80 százalékra akarja az unió feltölteni a gáztározóit a télre és van is rá esély, hogy sikerüljön

Minél gyorsabban minél több LNG-terminált kell létrehozni, hogy az Európai Unió tagállamai alkalmasak legyenek a folyékony gáz felhasználására, erről beszélt magyar újságíróknak Brüsszelben Vera Jourová. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a május 30-31.-i uniós csúcson ezzel kapcsolatban is születhetnek majd döntések.

A cél, hogy a télre az uniós gáztározók elérjék a 80 százalékos telítettséget,

mégpedig nem orosz gáz felhasználássásával.

Ezzel biztosítani lehetne, hogy akar extrém hideg idő esetén is folyamatos legyen az unió gázellátása.

A Bloomberg pénteken írt róla, hogy a gáztározók töltöttsége európai szinten már most is 41 százalékos, ami a tavalyi történelmi mélypont után már megfelel a szezonális töltöttségi szintnek és a hónap végéig várhatóan legalább 10 LNG-tanker érkezik az európai kikötőkbe, ami tovább emeli majd a töltöttségi szintet.

Ennek megfelelően a nemzetközi piacokon esésnek is indult a gáz ára, ez előbb-utóbb az orosz szállítások árára is hatással kell, hogy legyen. Vera Jourová szerint a hónap végén az EU-csúcson egy közös európai gázvásárlási sémáról is dönthetnek, ezzel remélhetőleg tovább sikerül lefelé nyomni a beszerzési árakat. Ebben a tagállamok önkéntesen vehetnek majd részt.

NYITÓKÉP: W. Bullach/Wikimedia

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek