Az EU keresi a jogi lehetőségeit annak, hogy az orosz oligarchák lefoglalt vagyonából építsék újra Ukrajnát

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.20. 09:06

Von der Leyen szerint az újjáépítését meg össze lehetne kapcsolni az EU-hoz való csatlakozáshoz szükséges reformokkal.

Az EU keresi a jogi lehetőségeit annak, hogy az orosz oligarchák lefoglalt vagyonából építsék újra Ukrajnát

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, május 19-én közölte, hogy az Európai Unió megvizsgálja, hogyan használhatja fel az orosz oligarchák befagyasztott vagyonát Ukrajna háború utáni újjáépítésének finanszírozására - írja az Euractiv.

A Bizottság szerdán 9 milliárd eurós kölcsönt javasolt Ukrajnának, hogy fenntartsa az országot, miközben küzd az orosz invázió ellen, és újjáépítési tervet akarnak létrehozni a háború utáni időszakra.

„Jogászaink intenzíven dolgoznak azon, hogy megtalálják a lehetséges módokat az oligarchák befagyasztott vagyonának Ukrajna újjáépítésére való felhasználására. Szerintem ehhez Oroszországnak is hozzá kell járulnia”

– mondta a ZDF televíziónak von der Leyen.

Bár a javaslatot sokan ellentmondásosnak tartják, az oligarchák vagyonának milliárdjai és az orosz központi bank mintegy 300 milliárd dollár értékű tartaléka kerülhet elérhetővé.

Christian Lindner német pénzügyminiszter a közelmúltban adott interjújában nyitottnak mutatkozott arra az ötletre, hogy a lefoglalt orosz tartalékokat Ukrajna újjáépítésére fordítsák.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy támogatja Ukrajna hosszú távú újjáépítésének összekapcsolását az Európai Unióhoz való csatlakozásához szükséges reformokkal.

Míg az ukránok az EU-n belül látják a jövőjüket, bizonyos követelményeknek meg kell felelniük a tagsághoz olyan területeken, mint a jogállamiság, valamint a gazdasági és politikai szféra tisztasága– mondta.

„A csatlakozási folyamat nagyban függ attól, hogy a jelölt hogyan viselkedik és mit csinál. Ukrajna minden áron csatlakozni akar az EU-hoz, ami azt jelenti, hogy nagy a motiváció a szükséges reformok végrehajtására”

– mondta a Bizottság elnöke.

„Társfinanszíroznunk kell Ukrajna újjáépítését… van értelme a reformokkal egy időben foglalkozni ezzel, például a korrupció elleni küzdelemmel vagy a jogállamiság felépítésével” – mondta.

NYITÓKÉP: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Európai Baloldal/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek