Az ENSZ világméretű éhínségtől tart, sürgetik az ukrán műtrágya és az orosz élelmiszerek visszaengedését

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.19. 10:10

Az ENSZ főtitkára szerint évekig tartó éhezés jöhet, ha így marad a helyzet.

Az ENSZ világméretű éhínségtől tart, sürgetik az ukrán műtrágya és az orosz élelmiszerek visszaengedését

„A világban évekig tartó hatalmas éhezés fenyegeti a világot, ha Oroszország továbbra is blokkolja az Ukrajnából érkező gabonaexportot. Az ukrajnai orosz invázió miatt a növekvő globális élelmiszerválság továbbra is ellenőrizhetetlenné válik” – figyelmeztetett az ENSZ New York-i csúcstalálkozóján mondott beszédében Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkár.

„Az ukrajnai háború súlyosbítja a globális élelmezési bizonytalanságot, amelyen már a felmelegedés és a koronavírus-járvány is rontott ”

– mondta Guterres.

„Csak két év alatt megduplázódott a súlyos élelmiszer-ellátási bizonytalanságban szenvedők száma – a járvány előtti 135 millióról a mai 276 millióra, és több mint félmillió ember él éhezésben, ami több mint 500 százalékos növekedés 2016 óta” – ismertette az adatokat.

Ukrajna orosz inváziója előtt Kijev havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált kikötőin keresztül, ez a világ búzájának 12 százalékát, a kukoricának 15 százalékát és a napraforgóolaj felét jelenti. Az elfoglalt kikötők miatt az export zsúfolt szárazföldi útvonalakon történik, ezek pedig sokkal kevésbé hatékonyak.

Guterres felszólította Oroszországot, hogy engedje el az ukrán gabonaexportot, hozzátéve, hogy az orosz élelmiszereknek és műtrágyáknak „teljes és korlátlan hozzáférést kell biztosítani a világpiacokhoz", mivel Oroszország a világ vezető műtrágya- és gázszállítója.

A műtrágyákra nem vonatkoznak nyugati szankciók, de az értékesítést felfüggesztették az orosz pénzügyi rendszer ellen hozott intézkedések miatt.

KIEMELT KÉP: Anronio Guterres és Vlagyimir Putyon 2018-ban (forrás: Kreml)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek