Bűnösnek vallotta magát az első, háborús bűnökkel vádolt orosz katona Ukrajnában

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.18. 16:19

Vagyim Szisimarin huszonegy éves, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

Bűnösnek vallotta magát az első, háborús bűnökkel vádolt orosz katona Ukrajnában

Megkezdődött szerdán az első, háborús bűnökkel vádolt orosz katona pere Ukrajnában. Az első vádlott egy harckocsiosztag vezetője volt, Vagyim Szisimarinnak hívják.

Arra a kérdésre, hogy „fenntartás nélkül” beismeri-e az összes vádat, beleértve a háborús bűnöket és a szándékos gyilkosság vádját,

Siszimarin, a 21 éves katona „igen”-t mondott.

A háborús bűnökkel és előre megfontolt gyilkossággal vádolt, a szibériai Irkutszkból származó katona életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A per 14:00 órakor kezdődött a kijevi Szolomjanszkij Kerületi Bíróságon, és az orosz katonát azzal vádolták, hogy február 28-án

megölt egy 62 éves férfit, aki kerékpárral közlekedett az út szélén

egy északkeleti ukrán városban.

Az ukrán hadsereg támadása után az a hadoszlop, amelynek a katona is része volt, megsemmisült, a vádlott pedig négy másik katona társaságában egy erőszakkal lefoglalt civil járművel elmenekült.

Amikor megérkeztek a szumi régióban lévő településre, egy férfit láttak telefonálni. Szisimarin Kalasnyikovval lőtt a férfira, hogy megakadályozza, hogy kommunikáljon az ukrán erőkkel a jelenlétükről.

A férfi az ukrán főügyész szerint

a helyszínen életét vesztette, mindössze néhány tucat méterre a házától.

Május elején az ukrán hatóságok részletek megadása nélkül jelentették be letartóztatását, és egy videót tettek közzé, amelyben Vagyim Sziszimarin azt mondta, harcolni jött Ukrajnába, hogy „anyagilag támogassa édesanyját".

„Parancsot kaptam, hogy lőjek, egyszer lőttem. Elesett, mi pedig folytattuk utunkat”

– indokolta tettét.

A bírósági eljárás május 11-én kezdődött ellene.

Ukrajna várhatóan büntetőeljárást indít több orosz katona ellen, akiket az elmúlt időszakban a bucsai, irpinyi és borodyankai mészárlások felfedezése után fogtak el.

A Nemzetközi Büntetőbíróság kedden azt is bejelentette, hogy a valaha bevetett legnagyobb nyomozócsoportot küldte Ukrajnába a háborús bűnök felderítésére.

NYITÓKÉP: Sarah Rainsford / Twitter

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek