Oroszország először ismerte el, hogy eddig 190 000 ukrán gyereket hurcoltak el az orosz katonák

2022.05.13. 09:43

Mindezt az orosz külügyminisztérium jelentette be a Twitter-oldalán. A gyerekeket orosz szülőknél szállásolják el, később orosz állampolgárságot kaphatnak.

Oroszország először ismerte el, hogy eddig 190 000 ukrán gyereket hurcoltak el az orosz katonák

Úgy tűnik, nem csak városi legenda volt, hogy az orosz katonák ukrajnai gyerekeket hurcolnak el Ukrajnából és visznek át Oroszországba,

ugyanis az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán bejelentette, eddig 190 000 gyerek „érkezett meg Donbaszból”,

közülük pedig 1200 gyerek a jogilag csak Oroszország által elfogadott két népköztársaság árvaházaiból érkezett. 

Az orosz külügyminisztérium emellett megosztott egy interjút Marija Lvova-Belova, gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki biztossal, amiben a biztos többek között az ukrán gyermekek elhelyezésének a problémájáról beszél. 

Az orosz külügyminisztérium által szemlézett interjú szerint az orosz kormány egyik legnagyobb kihívása „ezeknek a menekülteknek a kezelésében”, hogy megtalálják a szüleiket, akik a biztos szerint szétszóródhattak Ukrajnában, Oroszországban és más környező országokban. 

Emellett arról is beszélt, nehéz megoldani a gyerekek elszállásolását is, ezért „jelenleg az egyetlen megoldás, ha orosz családoknak ideiglenes felügyeleti jogokat adunk”, bár hozzátette, ez az eljárás nem elégíti ki az Ukrajnából behurcolt gyerekek igényeit és szükségleteit. Ugyanakkor ezt a gondolatot nem arra futtatja ki, hogy megkeresnék és visszajuttatnák vérszerinti és jogi szüleikhez, hanem ellenkezőleg,

az orosz gyermekjogi elnöki biztos szerint az egyetlen megoldás, ha az Ukrajnából érkezett gyerekek orosz állampolgárságot kapnak,

hiszen így nem csak ideiglenesen lehetne elszállásolni őket orosz szülőknél. Mint fogalmaz, ez garantálná az orosz szociális ellátáshoz való hozzáférést, beleértve az egészségügyet és a rehabilitációt. Hozzátette, ha megkapnák az orosz állampolgárságot, wellness-üdülőhelyekre is mehetnének. 

Lvova-Belova arról is beszél, sok orosz vállalta, hogy befogadja a gyerekeket, majd míg korábban úgy fogalmazott, az egyik legnehezebb kihívás megtalálni a gyerekek szüleit, elárulta

igaziból azt se tudják, hogy ezeknek a gyerekeknek kik a szüleik.

Ezután megjegyzi, Oroszország a csak általa elfogadott Luhanszki és Donyecki Népköztársaságokkal épp arról tárgyal, hogy létrehozzanak egy gyermekelhelyezésről, gyámságról és örökbefogadásról szóló megállapodást, ami a jövőben segítené, hogy a két népköztársaság területéről orosz állampolgárok örökbe fogadhassanak gyerekeket.

Az elnöki biztos szerint a gyerekek többsége 2014 után született és népköztársaságokon belüli állampolgársággal rendelkeznek – a gyermekjogi biztos azt ígéri, ha megkapják az orosz állampolgárságot, megtarthatják ezen az oroszokon kívül senki által jogilag nem elismert állampolgárságot,

ugyanakkor arról már nem beszél, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik hivatalosan ukránok,

és ők vajon megtarthatják-e az állampolgárságukat.

Emellett arra is kitér, létrehoznak egy orosz–luhanszki–donyecki bizottságot, aminek tagjai ezen területek külügyminisztériumi és oktatási minisztériumi szakértők, politikusok és törvényhozók lennének, és a feladatuk,

hogy harmonizálják a törvényeiket,

ami – bár ugyan egyáltalán nem tér ki rá – megkönnyítené, hogy a két népköztársaság csatlakozzon Oroszországhoz, ami eleve is terve lehetett a Kremlnek, amikor Vlagyimir Putyin még a háborút megelőzően jogilag is elfogadta a két Ukrajna keleti részén található szakadár területet, amik 2014 óta de facto államként működnek.

Míg az interjú leirata szerint eleinte az első számú prioritás az ukrán gyerekek szüleinek a megkeresése, később már őszintén arról beszél, hogy

miután a gyerekek megkapják az orosz állampolgárságukat, pszichológusok, gyerekorvosok és szakértők bevonásával döntenék el, hogy milyen családi modell lenne számukra a legjobb.

Ukrajna egyébként már régóta állítja, hogy Oroszország az ellene indított invázió során sorra szegi meg a genfi egyezmények mellett a különböző emberi jogokat is: amellett, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, hogy az orosz katonák civileket erőszakolnak meg és ölnek meg,

olykor ukrán felnőtt civileket hadifogolyként Oroszországba szállítják, hogy aztán fogságba esett orosz katonákra cseréljék ki őket,

ami már önmagában egyértelmű megsértése a genfi egyezményeknek, de a BBC-nek az Oroszországot megjárt ukrán civilek arról beszélnek, még meg is kínozzák őket.

Oroszország még február 24-én indította el Ukrajna ellen a háborúját, aminek a célja szakértők szerint az lehetett, hogy a Krím-félsziget és Oroszország között szárazföldi összeköttetést építsenek ki, emellett pedig megbuktassák Volodimir Zelenszkij kormányát.

A katonai tervek megakadtak: a háború első szakaszában patthelyzet alakult ki, ami után egy hosszú állóháború következett, ami során egyre több civilek lakta területet bombáztak az oroszok. Azonban mivel északon nem sikerült bekeríteni Kijevet, az orosz csapatokat elkezdték kivonni az ukrán előrenyomulás mellett.

A kivonulás után derült fény arra, hogy az orosz katonák milyen háborús bűncselekményeket követhettek el a megszállt területeken.

A háború harmadik szakasza, a keletre átcsoportosított haderővel megindított invázió azonban eddig úgy tűnik, szintén elakadt.

Február 24-e óta az ENSZ legutóbbi, május 11-i becslései szerint jelenleg közel hatmillió ember hagyhatta el Ukrajnát, közülük 1,6 millióan már vissza is térhettek a még mindig háború sújtotta országba.

NYITÓKÉP: Marija Lvova-Belova (középen) fogadja az Ukrajnából hozott gyerekeket még április 26-án. FOTÓ: Kreml

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek