Mégsem II. Erzsébet fogja megtartani a királynő beszédét a brit parlamentben

2022.05.10. 10:30

Ez a harmadik alkalom közel hetvenéves uralkodása alatt, hogy nem a királynő nyitja meg a brit parlament új ülésszakát.

Mégsem II. Erzsébet fogja megtartani a királynő beszédét a brit parlamentben

Nagy-Britanniában hagyomány, hogy a parlament új ülésszakát mindig az uralkodó nyitja meg. A ceremoniális eseményen nemcsak reprezentatív feladatokat lát el az uralkodó, 

ugyanis ekkor szokott elhangozni a királyi vagy királynői beszéd, amiben az uralkodó kijelöli az ország sorsát és a törvényhozás feladatát,

igaz, a beszédet a brit kormány írja, és mindig az aktuális brit kormány akaratát tükrözi az uralkodó beszéde.

II. Erzsébet már 1952 óta tölti be Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királynői címét, miután édesapja, VI. György még abban az évben meghalt. A már 96 éves Erzsébet az elmúlt 59 évben minden királynői beszédét megtartotta, azonban mint arról többek között a BBC is beszámolt,

Erzsébet mozgásszervi problémái miatt legidősebb fia, a trónörökös Károly herceg fog beszédet tartani.

Ezzel egy közel hatvan éves hagyományt szakít meg Erzsébet, aki 

eddig mindössze két alkalommal nem tudta megtartani beszédét – először 1959-ben, aztán 1963-ban, mindkét esetben várandóssága volt az ok.

Ugyanakkor kora és egészsége miatt már az utóbbi időben is változtattak a ceremoniális esemény szokásain, például Erzsébet már nem viseli sem a koronát, sem a ceremoniális köntösét, míg tavaly a koronavírus-járvány miatt eleve visszafogottabb körülmények között tartotta meg beszédét.

A Buckingham palota közleménye szerint a királynő reménykedett abban, hogy el tudja látni ezen uralkodói feladatát, viszont az orvosaival való egyeztetés után úgy döntöttek, mégsem ő nyitja meg kedden a parlamentet. A királynő Károly és Vilmos hercegeket is felhatalmazta, hogy helyette ők járjanak el a nevében.

Ennek ellenére az uralkodónak fenntartott trón üresen marad a ceremónián,

a BBC szerint Károly herceg, felesége Camilla és Vilmos herceg a parlamenti képviselők között foglalnak majd helyet az első sorban.

Ez idén már a második alkalom, hogy a királynő egészségére hivatkozva mondja le egy programját: húsvétkor sem tartották meg az akkor szokásos királyi eseményeket.

Johnson irodája II. Erzsébet döntésére úgy reagált, hogy tiszteletben tartják a királynő döntését, és hálásak Károly hercegnek, hogy helyette ő fogja megtartani beszédét.

Egyébként június 2-án lesz a 70. évfordulója annak, hogy Erzsébetet II. Erzsébetként királynővé ütötték. A 96 éves uralkodó tavaly vesztette el férjét, a majdnem száz éves Fülöp herceget, akiről mint nekrológjában megjegyeztük,

vele együtt egy korszak is távozott.

Arról, hogy mi történne a királynő halála esetén, ki követné a trónon és milyen feladatokat kellene ellátnia a Buckingham palotának és a brit kormánynak, bővebben ebben a cikkünkben írtunk. 

NYITÓKÉP: II. Erzsébet királynő 2007-ben a NASA egyik létesítményénél az Egyesült Államokban. FOTÓ: NASA/Bill Ingalls

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek