A Nyugat a civilizáció utolsó bástyáját támadja Oroszországban és Belaruszban Lukasenka szerint

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.09. 16:25

A belarusz elnök is erős győzelem napi beszédet mondott.

A Nyugat a civilizáció utolsó bástyáját támadja Oroszországban és Belaruszban Lukasenka szerint

Belarusz továbbra is minden eszközzel támogatni fogja Oroszországot, és senkinek sem engedi meg, hogy az orosz–belarusz kapcsolatok közé álljon – mondta hétfőn a minszki győzelem napi beszédében Aljekszandr Lukasenka elnök a Belta belarusz hírügynökség szerint. 

„A belaruszoknak nincs joguk nem támogatni Oroszországot. Mi mindig is egységesek voltunk, és azok is maradunk. Bármit is próbáljon a Nyugat, nem tudja meggyengíteni vagy megszakítani ezt a jó voszonyt köztünk”

– emelte ki az elnök.

Az elnök elmondta azt is, hogy a belaruszok nem lépnek fel agresszorként, de Oroszország stratégiai és testvéri partnerei, és mindenben segíteni fogják azt.

Lukasenka azt is elmondta, hogy a belaruszok osztoznak az oroszokkal a Nyugat által kivetett szankciók terhében, de

szerinte az európaiak és az amerikaiak többet fognak ezek miatt szenvedni, mint amennyit a belaruszok és az oroszok megéreznek belőlük.

Az elnök beszédében azt is elmondta, hogy a Nyugat sosem fogja az igazat mondani saját állampolgájainak, szerinte a „brit, amerikai és francia média folytatja a hangolást a két keleti ország ellen.

Az egységünket, a civilizáció utolsó bástyáját akarják kikezdeni”

– mondta.

Putyin leghűbb szövetségese többször is kijelentette, hogy február 24-én Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert rá volt kényszerítve, mivel „Kijev provokálja” keleti szomszédját.

A háború első napján az orosz csapatok északról, Belarusz területéről is behatoltak Ukrajnába, ahol hivatalosan hadgyakorlatot végeztek. Ezenkívül a háború folyamán többször is bizonyítottan belarusz területről indítottak tüzérségi támadást az ukrán állások ellen, ugyanakkor hivatalosan belarusz csapatok még nem lépték át a belarusz–ukrán határt.

Oroszország május 9-én ünnepli a Győzelem Napját, azaz a náci Németország fölötti szovjet győzelmet.

A moszkvai Vörös-téren Vlagyimir Putyin elnök megtekintette a hagyományos katonai felvonulást, és beszédet mondott, és arról ejtett szót, hogy „megelőző csapást mértek Ukrajnára”.

NYITÓKÉP: Kreml sajtószolgálat/Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek