Hat év börtönre ítélték a 2021-ben gépeltérítéssel Belaruszba vitt aktivistát

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.06. 13:35

Szofia Szapega szerint társadalmi ellenségeskedést szított.

Hat év börtönre ítélték a 2021-ben gépeltérítéssel Belaruszba vitt aktivistát

Hat év börtönbüntetésre ítélt egy fehéroroszországi bíróság egy orosz diákot, egy évvel azután, hogy őt és társát eltávolították a Ryanair Athénba tartó gépéről, és letartóztatták.

Szofia Szapega Roman Protaseviccsel Litvániába utazott, amikor járatukat erőszakkal Minszkbe terelték, az ügyből akkor nemzetközi botrány lett, és újabb szankciókat hoztak emiatt a Nyugatról Aljakszandr Lukasenka diktatúrája ellen.

A bíróság szerint a nő bűnös társadalmi ellenségeskedés és viszály szításában, korábban zavargások szervezésével vádolták.

Protasevics a lengyelországi székhelyű Nexta Telegram csatorna szerkesztője volt, amely videókat és információkat közölt a Lukasenka elleni, 2020 nyarán kezdődött óriási utcai tiltakozási hullámról, az ő élettársa volt akkor már nagyjából fél éve Szapega.

A nő ismert aktivista, Athénba is azért utazott volna 2021-ben, hogy egy gazdasági fórumon vegyen részt.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek